Ezeket látta már?

Miért fáj a mellkasom, ha levegőt veszek? Ezeknél a tüneteknél hívjon orvost!

miért fáj a mellkasom ha levegőt veszek

Igen ijesztő tünet, hiszen a legtöbben valamilyen szívproblémára gondolnak ekkor. Lássuk, mi minden állhat még ezen kívül a panasz hátterében.

A mellkasi fájdalmat általában a szívinfarktussal hozzák összefüggésbe, ám még számos más betegség és állapot is okozhatja. Ezek lehetnek egészen banálisak, de igen súlyosak, akár életveszélyesek is. Éppen ezért fontos jobban megfigyelni a tünetet és megtudni, hogy mikor érdemes a problémával orvoshoz fordulni.

Több szerv zavarát is jelezheti az, ha mellkasi fájdalmat tapasztal légvétel során

A légzés során fellépő mellkasi fájdalom nem mindig egészségügyi vészhelyzet (gondoljunk csak arra, amikor "beszorul a levegő"), de komoly problémára is utalhat. A panaszt számos különböző egészségügyi állapot vagy sérülés is kiválthatja, melyek a szívet, a tüdőt, a nyelőcsövet, a melleket, de akár távolabbi szerveket is érinthet.

A probléma több módon is megnyilvánulhat: előfordulhat, hogy csak mély lélegzetvételkor tapasztalja, de az is lehet, hogy állandó jelleggel jelen van, és levegővételnél fokozódik az éles, szúró érzés.

Mellhártyagyulladás

A mellhártya az a szövetréteg, amely elválasztja a tüdőt a mellkasfaltól. A probléma számos okból, például fertőzés vagy rák (tüdőrák) miatt léphet fel, kísérhet más betegségeket, de jelen lehet önállóan is. Gyakori panasz ilyenkor a légzéskor fokozódó mellkasi fájdalom, láz, köhögés, nehézlégzés. Jellegzetessége, hogy az egyik oldalon fekve a panaszok mérséklődnek, míg a másikon súlyosbodnak. Kezelése a kiváltó októl függ, így szükség lehet antibiotikumra, szteroid készítmények adására, lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, esetleg műtétre.

Asztma

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, amely minden korosztályt érinthet. A légutak körüli gyulladás és izomfeszülés okozza. A légutak ekkor beszűkülnek, megduzzadnak és extra váladékot termelhetnek. A tünetek közé tartozik a köhögés, zihálás, légszomj és mellkasi szorító érzés. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy légvételkor a mellkasi fájdalom fokozódik, ráadásul ekkor erősebb köhögés is felléphet.

Fertőzések

A panaszt gyakran a légutakat érintő fertőzések okozzák. Ez lehet tüdőgyulladás, Covid-19, influenza, adenovírus, de akár tuberkolózis is. Ilyenkor emelkedett CRP szint mutatja, hogy gyulladás van jelen a szervezetben. Mellkasi fájdalom gyakran olyan esetekben lép fel, amikor a beteg gyakori köhögéssel küzd.

COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép, mely légzési nehézségeket okoz. Tünetei közé tartozik a köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés és a fáradtság. A panasz mély lélegzetvételkor fokozódhat. Az állapot jelenleg nem gyógyítható, ám gyógyszerekkel és különböző terápiákkal a tünetek csökkenthetők.

Mozgásszervi okok

Érdemes tudni, hogy lévételkor tapasztalható mellkasi fájdalmat mozgásszervi okok is generálhatnak. Hátterében állhat a mellkas izmainak sérülése, görcse, a nyaki-háti gerinc elváltozása, degenerációja, de akár mellkasi trauma (például bordatörés) is. Mielőtt azonban mozgásszervi okokra gyanakodna valaki, fontos, hogy előtte a súlyosabb kórképek kizárásra kerüljenek!

Szívproblémák

A panasz hátterében sajnos gyakran különböző szívpanaszok állnak. Ilyen esetekben valószínűleg légszomj és egyéb légzési panaszok jelentkeznek a szabálytalan szívverés mellett. Általában angina, szívinfarktus, pitvarfibrilláció, szívizom-vagy szívburokgyulladás okozza a mellkasi fájdalmat.

További lehetséges okok a légvételkor tapasztalható mellkasi fájdalom hátterében

 • légmell
 • reflux
 • tüdőembólia
 • pánikroham

Forduljon mielőbb orvoshoz, ha

 • a fájdalom erős vagy néhány napnál tovább fennáll
 • a tünetek hirtelen és erősen lépnek fel
 • a fájdalom zavarja a légzését
 • szédülés, úgy érzi, el fog ájulni
 • véres köhögés
 • magas láz
 • gyors, szabálytalan szívverés

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így ismerheti fel, hogy a mellkasi fájdalmat nem a szíve okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellkasi fájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához