Ezeket látta már?

Minden napra 1 lépés az egészséges szívért!

Minden napra egy tanács a szívért... Az AHA (Amerikai Kardiológus Társaság) a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 7 kulcstényezőjére hívta fel a nyilvánosság figyelmét.

Az AHA (American Heart Association), Amerikai Kardiológus Társaság 7 egyszerű lépésre hívta fel a nyilvánosság figyelmét, amelyekkel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata csökkenthető. A Circulation szaklapban megjelent cikkben az AHA az alábbiakat javasolja az ideális szív- és érrendszeri egészségi állapot fenntartásához:

- Dohányzásmentes életmód, vagy legalább egy éve elhagyott dohányzás

- Egészéges testtömeg-index

- Testmozgás, minél több, annál jobb. A legújabb adatok szerint legalább heti 150 percnyi könnyebb testmozgás, vagy 75 percnyi erős testedzés szükséges az egészségünk megőrzéséhez

- 120/80-as érték alatti

- Éhgyomorra a vércukorszint kevesebb, mint 100 mg/dl

- A koleszterinszint kevesebb, mint 200 mg/dl

- Egészséges étrend az egészséges étkezés 4 vagy 5 alapelemével

Egy 2000 kalóriás étrend esetén ezek a következők: naponta gyümölcs és zöldség; hal, hetente kétszer; naponta, rostban gazdag magvakat tartalmazó élelmiszerek; a nátriumbeviel naponta ne legyen több 1500 mg-nál; hetente maximum 1 liter cukros ital.

Az AHA azt reméli, hogy a 7 kulcstényezőre épülő 7 egyszerű lépéssel az amerikaiak szív- és érrendszeri egészségét 2020-ra 20 %-kal tudják javítani, illetve, ezzel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke (gutaütés) előfordulását is 20%-kal tudják majd csökkenteni.

Forrás: Medipress