Ezeket látta már?

Náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel stroke 60 éves koruk előtt

stroke

A kutatók szerint az, akinek ilyen a vércsoportja, nagyobb eséllyel kaphat stroke-ot 60 éves kora előtt.

Az A vércsoportúak nagyobb valószínűséggel szenvednek agyvérzést 60 éves koruk előtt, mint a más vércsoportúak - derül ki egy kutatásból. Az AB0 fő vércsoporton belül is vannak apróbb eltérések, amelyet egyes gének mutációi okoznak. Egy nemrég közzétett tanulmányban genomikai kutatók egyértelmű összefüggést tártak fel az A1 alcsoport génje és a korai stroke között.

AB0 vércsoport és a stroke

A kutatók 48 genetikai vizsgálat adatait állították össze, amelyekben nagyjából 17 000 stroke-on átesett ember és közel 600 000 stroke-on kívüli kontrollszemély vett részt. Minden résztvevő 18 és 59 év közötti volt. Az egész genomra kiterjedő keresés két olyan helyet tárt fel, amely erősen összefügg a stroke korábbi kockázatával. Az egyik egybeesett azzal a ponttal, ahol a vércsoport génjei helyezkednek el.

Egy második, a vércsoportgének meghatározott típusainak elemzése ezután azt találta, hogy azoknál az embereknél, akiknek a genomja az A csoport valamelyik variációját kódolta, 16 százalékkal nagyobb volt a stroke esélye 60 éves koruk előtt, mint a más vércsoportú populációnál. Az 01 csoport génjével rendelkezők esetében a korai stroke kockázata 12 százalékkal volt alacsonyabb.

"Még mindig nem tudjuk, hogy az A vércsoport miért jár magasabb kockázattal. De valószínűleg valami köze van a véralvadási faktorokhoz, például a vérlemezkékhez és az ereket bélelő sejtekhez, valamint más keringő fehérjékhez, amelyek mind szerepet játszanak a vérrögök kialakulásában" - mondta a vezető szerző, Steven Kittner érsebész-neurológus a Marylandi Egyetemről.

Stroke: más lehet az oka fiatalabb és idősebb korban?

Bár a tanulmány eredményei riasztónak tűnhetnek, de érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban évente valamivel kevesebb mint 800 000 ember szenved stroke-ot. A legtöbb stroke - négyből körülbelül három - 65 éves vagy annál idősebb embereknél alakul ki, és a kockázat 55 éves kor után évtizedenként megduplázódik.

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy összehasonlították azokat az embereket, akik 60 éves koruk előtt szenvedtek agyvérzést, azokkal, akik 60 éves koruk után szenvedtek agyvérzést. Ehhez a kutatók egy olyan adathalmazt használtak fel, amely körülbelül 9300 60 év feletti, stroke-ot elszenvedett emberből és mintegy 25000 60 év feletti kontrollszemélyből állt, akiknek nem volt stroke-juk.

Azt találták, hogy az A vércsoportúak megnövekedett stroke-kockázata a késői stroke-csoportban jelentéktelenné vált, ami arra utal, hogy a fiatalabb korban bekövetkező stroke-oknak más mechanizmusa lehet, mint az idősebb korban bekövetkező stroke-oknak.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!A fiatalabb embereknél bekövetkező stroke-ot kevésbé valószínű, hogy az artériákban felhalmozódó zsírlerakódások (az úgynevezett érelmeszesedés) okozzák, és sokkal valószínűbb, hogy a vérrögképződéssel kapcsolatos tényezők okozzák - tették hozzá a szerzők.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke: a kutatók szerint ennél a generációnál nagyobb eséllyel alakulhat ki

Forrás: sciencealert