Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: egyik helyen front, másik helyen a hőség terhel minket!

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, frontok, fronthatás, időjárás-érzékenység, melegfront, fejfájás, migrén

Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a keringési rendszert pedig országszerte igénybe veszi az időjárás.

Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy gyakran fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kedden nyugat felől egyre nagyobb területen hidegfront alakítja a humánmeteorológiai helyzetet, ami arrafelé véget vet a strandidőnek. Csak lassan halad kelet felé, ezért előtte még a hőség terhel, keleten ma is lehet 36, 37 C-fok, de a Dunántúlon is 30 C-fok közelében maradnak a maximumok. Közben zivatarok teszik változékonnyá az időt.

Ezen a napon különösen nagy igénybevétel éri a szervezetünket!

A front nyomában hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek az arra érzékenyeknél, az intenzív változás pedig a frontérzékenyeken kívül másoknak is megterhelő. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély. Előtte pedig a hőséghez kapcsolható tünetek, úgymint a migrén és a dekoncentráltság, valamint az elviselhetetlen fáradtság rontja a komfortérzetet, sokan tapasztalhatnak hőkimerülést is.

Keleten még megterhelő lesz a hőség, de ott is növekszik a fülledtség. Akár légzési nehézségek is kialakulhatnak, csökken a munkabíró-képessége, zivatarokban pedig az asztmások állapota romlik. Nyugaton lehetnek legintenzívebbek a halmozott problémák, emellett ott erősebb ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhat.

Szabadtéri tevékenység:

A Dunántúlon az esernyőkre is szükség lehet, de ott mérséklődik a forróság, emiatt kellemesebb lesz a hőérzet. A kánikulával terhelt tájakon a szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen még mindig magas a napszúrás kockázata is!

Balesetveszély:

A közlekedés során többfelé nedves, csúszós útszakaszokkal, felhőszakadással is találkozhat, vezessen lassabban, óvatosan, tartson nagyobb követési távolságot, szükség esetén álljon félre. A front előtti fülledt kánikulában még szétszórt, figyelmetlen sofőrök is fokozzák a balesetveszélyt.

Pollenek, allergia:

A csalánfélék pollenkoncentrációja a közepes-magas, a pázsitfűféléké, az útifűé, a hársé és a szelídgesztenyéé pedig az alacsony-közepes tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Forrás: egeszsegkalauz.hu