Ezeket látta már?

Polypill - a sokarcú gyógyszer (szív- érrendszeri betegségek új kezelési lehetősége)

Új polipilula a láthatáron... Megkezdődik annak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas, négy gyógyszert tartalmazó pilulának a vizsgálata, amelynek rendszeres szedése jelentősen csökkentheti a szívinfarktus, az érelmeszesedés és az agyi érkatasztrófa bekövetkezésének kockázatát.

Az Európai Unió három országában - Egyesült Királyság, Írország és Hollandia - kezdődő tanulmány elindításáról Londonban számoltak be.

Ma már az egész világon a legtöbb ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg, és ez gyakran lényegesen előbb történik, mint ahogy az elkerülhetetlen volna. Érthető, hogy a szívgyógyászok és a gyógyszeripar hosszú ideje dolgozik azon, hogyan lehetne a szívhalál kockázatát csökkenteni, és a lehető legkésőbbre tolni.

A kockázati tényezők befolyásolható tagjai - a dohányzás, az elhízás, az emelkedett vérkoleszterin, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás és a cukorbetegség - olyan elemei ennek a küzdelemnek, amelyek nagyrészt az életmódtól függnek.

A gyógyszerkutatási oldalon egy angol kutatópáros 2003-ban javasolta, hogy egyetlen pilulában kombináljanak háromféle vérnyomáscsökkentőt, a vérkoleszterint mérséklő statinkészítményt, a véralvadást gátló, ugyancsak kis adagú aszpirint és a szintén kockázati tényezőt gátló folsavat. Számításaik szerint, ha valaki 55 éves korában elkezdené szedni a polipilulának elnevezett készítményt, a szív- és érbetegség okozta halálozás kockázatát 80 százalékkal csökkenthetné.

A most kezdődő vizsgálatba olyan személyeket vonnak be, akiknek már volt valamilyen szív- és érbetegséget bizonyító rohamuk: infarktusuk vagy szélütésük, illetve különböző rizikó faktoraik miatt nagy kockázatúnak minősülnek. Az önként jelentkező résztvevők két évig szedik majd a vizsgálati készítményt.

Az új pilula négyféle gyógyszer kombinációja, és napi egyszeri bevétellel hatásos. A jelenlegi tervek szerint 2000 európai résztvevő megfigyelését hasonló létszámú ausztráliai, új-zélandi, brazíliai, kínai és kanadai betegcsoportok vizsgálatával egészítik ki.

A polipilula óriási előnye, hogy helyettesítheti különböző gyógyszerek naponta többszöri szedését.

(Kommentárunk: gyógyszerkombinációk. A klinikai gyakorlatban nem ismeretlen az ún. fix kombinációban adott gyógyszer fogalma, a terápiában mindig is szerepeltek tudottan egymás hatását fokozó, erősítő, vagy kiegészítő szerek. Általában ezek kettős kombinációk voltak, tehát maradva a szív- érrendszeri betegségeknél: vérnyomáscsökkentő+vizelethajtó igen gyakori. De antibiotikumok esetén sem ritka, pl. amoxicillin+klavulánsav. Sokszor a "második" szer az első felszívódását, keringésbe jutását, hatását fokozza, önálló hatása csekély.

Nézzük azonban a "polypill" néven elhíresült gyógyszert. Igazából - a nemzetközi irodalom szerint - négyes, ötös, sőt hatos kombinációkat is terveznek, amelyben szinte valamennyi szív- érrendszeri kórképre igyekeznek gyógyszert szerepeltetni. A klinikai hatás gondolata "egyszerű és nagyszerű" hiszen egy gyógyszer bevételével megelőzhető lenne minden gyógyszertévesztés, kihagyás, nem váltotta ki a receptet, elfelejtette stb, stb...

Mi lehet a veszélye egy polypill-nek? Tudjuk, hogy gyógyszerek nemvárt hatásai, kölcsönhatásai azért nem ritkák. A nemvárt hatás mindig valamilyen egyéni érzékenységgel is összefügg, tehát ezt ki kell tapasztalni, vagy már tudja az illető, hogy adott szerre mutat-e gyógyszerallergiát. A kölcsönhatás - interakció - már nehezebb kérdés, mivel ezeket a gyógyszerkutatás gyakorlatában általában 2 szerre írják le, a polypill-ben viszont 4-5-6 gyógyszerkomponens is szerepelhet. Tehát a gyógyszer összeállítása, és a klinikai vizsgálatok is igen nagy körültekintés mellett kell, hogy végbemenjenek. Mindenképpen nagy előrelépés lenne a polypill - csak jól ki kell vizsgálni...! A szerk., Dr. Székely G.)

Forrás: MTI