Ezeket látta már?

Rendszertelen menzesz és szívroham: ez az összefüggés a kettő között

menzesz, menstruáció, szívbetegség, szívprobléma

Összefüggést találtak a rendszertelen ciklus és a szívproblémák között.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a hosszabb vagy rövidebb menstruációs ciklusok nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham vagy a pitvarfibrilláció kialakulásában:

"Egy 12 éven át tartó, több mint 58.000 nő bevonásával készült tanulmány jutott erre a következtetésre, amely a Journal of the American Heart Association folyóiratban jelent meg.

A rendszeres menstruációs ciklus hossza, amelyet 22-34 nap közötti időtartamban határoznak meg, a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a petefészkek közötti kapcsolódó hormonrendszerek normális működését tükrözi, és az általános egészségi állapot létfontosságú mutatója. Korábbi kutatások szerint a rendszertelen menstruációs ciklus gyakori rendellenesség; a nők körülbelül 20%-a tapasztal hosszú vagy változó időtartamú ciklusokat.

A kutatók az Egyesült Királyság Biobank adatait elemezték annak kiderítésére, hogy a saját bevallás szerinti menstruációs ciklus összefüggésben áll-e a nők általános szívbetegségi jellemzőivel és specifikus szív- és érrendszeri eseményekkel.

Az egészségügyi adatokat négy, 2006–2010, 2012–2013, valamint 2014 és 2019 közötti időszakban gyűjtötték össze. A vizsgálati időszak vége 2020. november 30. volt Az elemzés megállapította:

• A 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb menstruációs ciklusok 19%-kal magasabb szívbetegség kockázatot jelentettek, mint olyanoknál, akiknek a menstruációs ciklusa rendszeres, és 22-34 nap közötti hosszúságú volt.

• A rövidebb menstruációs ciklusok 29%-kal nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek – beleértve a koszorúér-betegséget, a szívrohamot és a pitvarfibrillációt –, a hosszabb menstruációs ciklusok pedig 11%-kal magasabb kockázatot jelentenek ezen szív- és érrendszeri események vonatkozásában.

• A rövidebb menstruációs ciklus a pitvarfibrilláció 38%-kal, a hosszabb menstruációs ciklus pedig 30%-kal magasabb kockázatával járt a rendszeres hosszúságú menstruációs ciklusokhoz képest.

• A menstruációs ciklus hossza nem járt együtt a szélütés vagy a szívelégtelenség fokozott kockázatával.

• A szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatát függetlenül figyelték meg egyéb kockázati tényezőktől, beleértve az életkort, az etnikai hovatartozást, a testtömeg-indexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást, a kiindulási koleszterinszintet, a kórtörténetben szereplő magas vérnyomást vagy a 2-es típusú. cukorbetegség, orális fogamzásgátló vagy hormonpótló terápiát, valamint a családban előfordult szívbetegséget vagy szélütést."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívinfarktus: ez a 3 tünet már hetekkel korábban segít felismerni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához