Ezeket látta már?

Stroke: ezeknek az alapvitaminoknak a hiánya növelheti a vérrögök esélyét

ősz, immunerősítés, D-vitamin, Mangó Gabriella

Nem csak a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás vezethet stroke-hoz. Ezek a fő rizikófaktorok.

A stroke során az agy vérellátási zavara okoz működészavart, amely maradandó károsodást eredményezhet, vagy halálos kimenetelű lehet. Két alapvető típusa létezik: az agyi infarktus (iszkémiás stroke), amely során az agy nem kap elegendő vért (ez az esetek 80%-ában fordul elő). A másik típus az agyvérzés (vérzéses stroke), ekkor pedig az erekből kilépő vér károsítja az agyállományt – ez az esetek 20%-ban fordul elő.

Stroke - versenyfutás az idővel

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa során az agy valamely területén a vérellátás olyan szinten leromlik, hogy ez a környező sejtek pusztulásához vezet, ezzel hosszútávú, maradandó agykárosodást okozva, amely felnőttkori rokkantsággal és egyes szervek funkcióvesztésével, a beszédkészség elvesztésével is járhat.

Stroke esetén mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása. Minél később kerül a beteg ellátásra, annál súlyosabb állapot áll elő, maradandó emlékezetkiesés, beszédzavar, az esetek háromnegyedében rokkantság alakulhat ki.

Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a betegséget. A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12–18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24–53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

Idehaza ez a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő.

A diagnosztizálásában kiemelten fontos szerepet kap a kísérő betegségek, így a vérnyomás, a vércukor és koleszterinszint felderítése, valamint a szélütés kiterjedtségének felbecsülése. Ez utóbbihoz különböző neurológiai vizsgálatok mellett szükséges lehet koponya CT valamint a nyaki erek ultrahang vizsgálata is.

Betegkalauz: 7 tévhit a stroke-kal kapcsolatban - kattintson!

Rossz szokások

A news18 összeszedte a legáltalánosabb dolgokat, amelyek növelik a vérrög, agyvérzés és stroke kialakulását. Listájukon a dohányzás, az alkohol fogyasztás, valamint a passzív életmód szerepel, karöltve a már meglévő egészségügyi problémák elhanyagolásával. Ezek az okok nem lepnek meg senkit, de vajon azt tudta, hogy már a reggelinél növelheti annak az esélyét, hogy érrendszeri panaszai legyenek?

1. Helytelen reggelizési szokások

A reggelire fogyasztott nehéz, cukros ételek, a palacsinta, a péksütemény és a cukros pelyhek nem csak üres kalóriákat jelentenek, de a stroke kockázatát is növelhetik, míg, a kutatások szerint akik teljeskiörlésű gabonában gazdag reggelit fogyasztanak egészségesebbek az érrendszerük, és csökken a stroke kialakulásának kockázata is.

2. Túlzott alkoholfogyasztás

A stroke kockázata párhuzamosan nő az alkoholfogyasztással. Egy a Stroke folyóiratban megjelent 2015 -ös tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik naponta több mint két egységnyi italt fogyasztanak, 34 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akiknek napi átlaga kevesebb, mint fél egység.

3. Dehidratáltság

Már pár százalékos dehidratáltságnál is csökkennek kognitív képességeink. A Frontiers in Neurology 2019-es tanulmányában 203 stroke-ot szenvedett pácienst vizsgáltak meg.

A Frontiers in Neurology folyóiratban közzétett 2019 -es tanulmány 203 beteget értékelt, akik ischaemiás vagy vérzéses stroke -ban szenvedtek. A kutatás megállapította, hogy a páciensek zöménél kimutatható volt a dehidratáltság amikor kórházba kerültek, vagy a stroke-ot követő három napban. Ráadásul azok, akik dehidratáltak voltak, nehezebben is épültek fel.

4. Vitaminhiány

A dehidratáltság mellett a vitaminok hiánya is növelheti a kockázatot. Különösen a C-vitamin és a D-vitamin azok, amelyek jelentősek a stroke megelőzésében. Az Amerikai Neurológiai Akadémia 2014 -es éves ülésén bemutatott egyik tanulmány megállapította, hogy a vérzéses stroke-ot szenvedők 59 százaléka C -vitaminhiányban szenvedett. Ezt összehasonlították olyan kontrollcsoporttal, akik nem szenvedtek agyvérzést, és akiknek normális volt a C -vitamin szintje. A Stroke-ban közzétett 2012-es metaanalízis pedig az állapította meg, hogy azoknál az embereknél, akiknek alacsonyabb volt a 25-hidroxi-D-vitamin szintje-a D-vitamin hidroxilezésével a májban termelt prehormon-, nagyobb volt a stroke kockázata, mint a magasabb szintűeknél.

5. Mozgáshiány

Egy új tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

A fizikai munkát végzők kevésbé érintettek

Azoknál, akik napi nyolc vagy több órát ültek, és egyébként nem voltak fizikailag nagyon aktívak, hétszer nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint négy órát töltöttek ülőmunkával és legalább 10 percet mozogtak naponta - derül ki az Amerikai Szívgyógyász Szövetség Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból.

A kutatók a kanadai közösségi egészségügyi felmérésben részt vevő 143 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Átlagosan 9,4 éven át követték a 40 éves és annál idősebb résztvevőket, akiknek nem volt korábban stroke-juk.

A vizsgálatban részt vevők közül 2965 embernél alakult ki stroke. Kilencven százalékban ischaemiás stroke-ot kaptak a vizsgálati időszak alatt. Ez a stroke leggyakoribb típusa, mondta Joundi, ami akkor következik be, amikor az agyat vérrel ellátó artéria elzáródik. Ha a stroke-ot nem kezelik gyorsan, az agysejtek az adott területen oxigénhiány miatt elhalhatnak - tette hozzá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu