Ezeket látta már?

Ha ilyen folt van a szemhéjon, az a szívroham előjele is lehet!

szemhéj, szívroham, szívinfarktus jele érrendszeri betegségek

A szemhéjon megjelenő elváltozás a szívroham és más érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatának jele is lehet. Mutatjuk, mire kell figyelnie!

A szívinfarktus (régebbi nevén szívroham) a vérellátás hirtelen megszűnése miatt kialakuló szívizom-károsodás.

Egy korábbi tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknél kialakult a xanthelasma palpebrarum elnevezésű elváltozás, 48 százalékkal nagyobb a szívroham kockázata. Ez a bőrtünet az alsó vagy felső szemhéjakon megjelenő sárgás, lapos csomó. Hátterében sok esetben a szervezet zsíranyagcseréjének zavara áll.

A szemhéj elszíneződése szívroham kockázatára utalhat

A xanthelasma alapvetően a koleszterin felhalmozódását jelenti, és arra utal, hogy a test más részeiben is megjelenhet zsírfelhalmozódás. Kardiológusok úgy vélik, hogy az elváltozás felbukkanása a nagyobb szívkockázatra figyelmeztet.

A dániai Herlev Kórház kutatói 12 745 ember egészségét követik nyomon az 1970-es évek óta. A tanulmány kezdetekor a résztvevők 4,4 százalékának volt xanthelasmája.

  • Amikor 33 év elteltével kontrollvizsgálatot végeztek, kiderült, hogy összesen 1872 embernek volt szívrohama, 3699 embernél alakult ki szívbetegség és 8507-en haltak meg.
  • 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot,
  • 39 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegségük
  • és 14 százalékkal nagyobb kockázattal haltak meg az eltelt idő alatt azok, akiknél jelen volt a sárgás csomó azokhoz képest, akiknél nem.

Az érfalakban felhalmozódó zsír, az ér "elmeszesedése" szívrohamhoz és szélütéshez vezethet. A xanthelasma megjelenése a szemhéjon pedig arra utal, hogy a koleszterin a test más részein is lerakódhat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemhéjrángatózás: ebben az esetben feltétlen forduljon orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szív- érrendszeri betegségek

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához