Ezeket látta már?

Ilyen patikaszerek és gyógynövények segíthetnek vigyázni a szívére

szív-érrendszer védő gyógynövény patikaszer

Törekedni kell a szív- és érrendszeri elhalálozási rizikó csökkentésére.

Több gyógynövény és vitaminszerű anyag is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri kockázat csökkenjen.

A gyógyszertárakban vény nélkül kapható szerek sokasága áll rendelkezésünkre. A gyógynövények közül jó néhány lehet a segítségünkre, például a galagonya, a fokhagyma, a lenmag, a zöld tea és a szőlőmag kaphat szerepet a szív- és érrendszeri problémákra visszavezethető megbetegedések megelőzésében. Lényeges a rostfogyasztás, csakúgy, mint a mélytengeri halakból kinyert ómega-3-zsírsavak és a koenzim Q10 megfelelő bevitele.

Fogyasszunk minél több rostot!

A rostok gátolják a koleszterinnek a bélből való felszívódását, annak a vérkeringésbe való bekerülését. Az árpából, lenből, rozsból, bab- és borsófélékből kinyert rostok alkalmazásának az összkoleszterinszintre és az LDL-koleszterinszintre kifejtett kedvező hatása igazolt.

Bebizonyosodott, hogy a rostokban dúsan táplálkozóknál 15-30 százalékkal ritkábban fordul elő a szív- és érrendszeri kórképekre visszavezethető korai elhalálozás. Tény ugyanakkor, hogy a nyugati diétát követőknél a napi rostfogyasztás elmarad az ajánlott szinttől, ami napi 25-30 gramm lenne.

A keringés erősítői

Ha a szívösszehúzódások ereje csökken, akkor kevesebb vér pumpálódik az erekbe. Az oxigénben és tápanyagokban dús vér hiányának, a szívelégtelenségnek az egész szervezet láthatja kárát. Ennek légszomj, kifáradás, gyengeségérzet, lábdagadás a következménye. A szívizom regenerálására nem képesek a gyógyszerek sem; jó esetben azonban a további állapotromlás megakadályozható a szedésükkel.

A gyógyszerek mellett alkalmazott galagonya vagy koenzim Q10 vizsgálatokkal igazolt módon kedvező hatásúnak bizonyul, ha a szívizom összehúzódásának az erejét kell növelni. Ajánlatos a koenzim Q10-et szelénnel kombinálni. Egy vizsgálat alapján ez a kombináció ugyanis az időskorúaknál a szív- és érrendszeri elhalálozást 55 százalékkal csökkentheti.

Ha a különféle termékek közötti választásról van szó, akkor a hangsúly aminőségen van. A minőség pedig a garantált „gyógyszerminőségtől” a megbízhatatlan, egyes internetes szállítók által nyújtott szintig terjedhet. Érdemes megbízható forrásból származó terméket vásárolni!

Több halat kell fogyasztani!

A többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak ‒kiemelten az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA)‒örökzöldnek számítanak, ha arról van szó, hogy segítsék aszív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését. Mivel a zsíros halak a legtökéletesebb EPA- és DHA-források, anemzetközi szakmai szervezetek legalább heti kétszer ajánlják fogyasztásukat,ami kb. napi 500 mg EPA-, illetve DHA-bevitelnek felel meg.Sajnos a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak.

Azoknál, akiknél korábban keringési betegséget (pl. szívinfarktus) vagy érelmeszesedést diagnosztizáltak, különösen javasolható az ómega-3-zsírsavak fogyasztása/pótlása.

Ha halolajos, ómega-3-as terméket vásárolunk, a legfontosabb teendő, hogy tájékozódjunk annak az EPA- és DHA-tartalmáról. Az a lényeges ugyanis, hogy hány milligramm (mg) EPA-t vagy DHA-t tartalmaz a készítmény egyetlen adagja, nem pedig az, hogy mennyi mg halolaj vagy trigliceridtalálható egy adagban.

Fokhagyma, lenmagolaj és társai

A népgyógyászatban is alkalmazott fokhagyma szív- és érrendszeri támogató szerepe elismert. A fokhagyma készítményeinek 2 hónapon keresztüli szedése a szérum összkoleszterinszintjét átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkenti, ami azt is jelenti egyben, hogy az 50+-os korosztálynál ennek eredményeként a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége csökkenthető. Emellett a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatású is, az a vérnyomás felső értékét kb. 12 Hgmm-rel, míg az alsót 9 Hgmm-rel redukálhatja.

Szerepet kaphat a szív- és érrendszeri rizikó csökkentésében a lenmagolaj (napi minimum 40 g-os adagokban), a szőlőmag kivonat, illetve a zöld tea is, de ezek hatásosságának alátámasztására még több vizsgálat szükséges.

Ne rövid távban gondolkodjon!

Azok, akik a szív- és érrendszert támogató gyógynövényeket alkalmaznak egy-két nap alatt irreális elvárás az, hogy a koleszterinszint csökkenjen, az erek rugalmasabbá váljanak, a vérnyomás pedig csökkenjen. A szív- és érrendszer egészségét támogató szerek szedése általában hosszabb távon, több hónapon keresztül javasolt.

A szívműködésre és a keringésre kedvezően ható gyógynövényeket érdemes minél gyakrabban a tányéron szerepeltetni. Ez könnyen megtehető például a fokhagymával vagy a lenmaggal.

A „pirula” formájában beszerezhető, szívnek és keringésnek kedves szerek kiválasztásánál pedig tanácsos a gyógyszerész véleményét, segítségét kérni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívroham nőknél: ilyen hétköznapi tüneteket tapasztalnak a leggyakrabban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívroham

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához