Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A szívbetegség első jele is lehet a férfiaknál ez a panasz

potenciazavar, impotencia, oka, kezelése, férfivitamin, hormonok

A kardiológus elmondja, miért kell komolyan venni ezt a tünetet a férfiaknál.

A merevedési zavar és a szív-érrendszeri problémák közt több ponton lehet összefüggést találni. Sok esetben éppen az erektilis diszfunkció lehet az egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségnek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus járta körbe a szexuálkardiológiát, ezt a férfiakat érintő témát.

Szexuálkardiológia: jelzés lehet a merevedési zavar

Merevedési zavarnak vagy erektilis diszfunkciónak (ED) nevezik azt az állapotot, amely kapcsán nem alakul ki vagy marad fenn az erekció a szexuális aktus során. A sok férfit érintő állapot bekövetkezésének esélye az életkorral nő és olyan pszichés változásokat is elindíthat a férfiakban, mint az alacsony önbecsülés, a szorongás. Kutatások azonban tovább is részletezik a következményeket, és azt állítják, hogy a merevedési zavar nagyobb szív-érrendszeri kockázatot is jelent.

A Vascular Medicine című szaklapban megjelent publikáció szerzői 28 tanulmány eredményeit analizálták, hogy összefüggéseket keressenek az erektilis diszfunkció (ED) és a kardiovaszkuláris betegségek korai jelei között. Megállapításaik szerint a kapocs az endothel diszfunkció lehet. Ez utóbbi leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, tehát egyre kevesebb vér tud átjutni rajtuk. Ez pedig magyarázat lehet a merevedési zavarra, hiszen ha nem jut elegendő vér a péniszbe, az nyilvánvalóan funkcionális zavart okoz. Az endothel diszfunkció a legelső fázisa az érelmeszesedésnek, ami pedig egyértelmű rizikófaktora a szívinfarktusnak es a stroke-nak.

- Mindezen összefüggések ismerete azért is fontos, mert bár a fiatalabb férfiaknál jóval kevésbé gondolunk szív-érrendszeri betegségekre, a merevedési zavar egy olyan intő jel lehet, amely kapcsán érdemes szexuálkardiológiai kivizsgáláson is részt venniük az érintetteknek, természetesen az urológiai vizsgálatok mellett – hangsúlyozza Ferenczy doktor.

A magas koleszterinszint is rizikófaktor

Mint a korábbiakból is kiderült, a merevedési zavar (ED) leggyakrabban véráramlási zavar következtében alakul ki, melyet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód es adott esetben genetikai faktorok is nagymértékben elősegítenek. Mivel a magas koleszterinszint ezeknek a betegségeknek is rizikófaktora, így közvetetten növeli a merevedési zavar kialakulásának esélyét is.

A koleszterinre alapvetően szükségünk van, hiszen nélkülözhetetlen számos funkcióhoz, így többek közt az új szövetek képzéséhez, az epe és a nemi hormonok előállításához. A nélkülözhetetlensége mellett azonban az sem jó, ha túl sok halmozódik fel belőle, közismert, hogy a koleszterin két típusa közül az LDL-koleszterin túl magas szintje számos egészségi problémát okozhat. Mivel megtapad az erek falán, plakkok kialakulásához vezethet, ami szűkíti az ereket és nehezíti a véráramlást. Így alakul ki lassan az érszűkület, ami pedig a pénisz ereit is érintheti, vagyis megjelenik a merevedési zavar.

Merevedési zavarnál fontos a szexuálkardiológia

- Mivel a merevedési zavart több alapbetegség is okozhatja, ezért a kezelés sokszor több orvosi szakterület együttműködésével valósulhat meg. Ha a kiváltó ok szív- és érrendszeri elváltozás, úgy urológusra és kardiológusra tartozik a terápia meghatározása – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - A szakorvosok kooperálása azért fontos, mert a kezelésnél figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is, ugyanis a merevedési zavar megszüntetésére szolgáló gyógyszerek, a szív- és érrendszeri problémákra felírt készítményekkel kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatását módosíthatják, illetve mellékhatásokat idézhetnek elő (például egyes vérnyomáscsökkentők hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz).

Magas koleszterin: így derítheti ki, hogy örökölte, vagy az életmódja okozza! Olvasson tovább!

Néhány esetben (pl. lezajlott szívinfarktus vagy stroke után) elővigyázatosságot igényel az erektilis diszfunkció kezelése és ilyen esetben feltétlenül ajánlatos a kardiológiai konzultáció es az érintett páciens számára a lehető legjobb megoldás megtalálása. Ugyancsak érdemes szexuálkardiológiai vizsgálatot indítani, ha annak akarunk utánajárni, a merevedési zavar nem egy szív-érrendszeri betegségre utaló első jelzés-e.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hetente többször fogyaszt alkoholt? Ne lepődjön meg, ha szívproblémája lesz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

impotencia

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához