Ezeket látta már?

10 hasznos tipp szívbetegség ellen – sokan már az elsőt elrontják!

szivbetegseg, infarktus

A szívünkhöz a gyomrunkon keresztül vezet az út - tartja a mondás, és ennek orvosi értelemben is van jelentősége.

Bár sokan úgy gondolják, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának hátterében elsősorban örökletes tényezők állnak, az esetek jelentős részében ezen betegségek kialakulása egészséges életmóddal és táplálkozással megelőzhető lenne. Az Amerikai Kardiológiai Társaság nemrég frissítette az ajánlását arra nézve, hogy hogyan is tudunk életmódunkkal, étkezésünkön keresztül tenni szívünk egészségéért.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság ajánlás alapján az alábbi 10 pont betartásával lényegesen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata, és ezen egyszerű javaslatok bármilyen étrendbe és életmódba beilleszthetőek.

 1. Az energiabevitelt illesszük az elégetett energiamennyiséghez, tehát a bevitt kalóriák száma ne haladja meg az elégetett kalóriákét, így tudjuk fenntartani az egészséges testsúlyunkat.
 2. Fogyasszunk sok és változatok zöldséget, gyümölcsöt.
 3. Válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákat és ételeket a fehérlisztből készült ételek helyett.
 4. Válasszuk az egészségesebb fehérjeforrásokat: részesítsük előnyben a magas fehérjetartalmú zöldségeket, fogyasszunk rendszeresen halat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, ha pedig húst kívánunk, válasszuk a szárnyasokat.
 5. Használjunk folyékony állagú olajakat (pl. olívaolajat) a trópusi zsíradékok (pl. kókuszzsír, pálmaolaj) helyett.
 6. Kerüljük a többszörösen feldolgozott élelmiszereket, készételeket.
 7. Szorítsuk vissza az üdítők és hozzáadott cukrokat tartalmazó termékek fogyasztását.
 8. Használjunk kevesebb sót, válasszunk alacsony sótartalmú ételeket.
 9. Ha lehet, kerüljük az alkoholfogyasztást, vagy szorítsuk a minimumra.
 10. Tartsuk magunkat ezekhez az ajánlásokat, függetlenül attól, hol készül az ételünk: otthon, vagy akár étteremben.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság emellett kiemelte, hogy ezen ajánlások betartása egész élet során fontos. Az egészséges étkezés már gyermekkortól kezdve segít a túlsúly kialakulásának megelőzésében, mely az egyik legnagyobb rizikófaktora nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, de a magas koleszterinszintnek, a 2. típusú cukorbetegségnek, illetve a többek között a tumoros betegségek kialakulásának.

Ezen egyszerű ajánlások betartásával tehát sokat tehetünk a szív- és érrendszerünk egészségének megtartásáért, ezért fontos, hogy gyermekkortól életünk végéig odafigyeljük az egészéges táplálkozásra és életmódra.

A szív-és érrendszeri betegségek

Minden olyan kóros – tehát a normál működéstől, felépítéstől eltérő – állapotot, melyek a szívet, illetve az érhálózatot – ideértve az aortákat, artériákat – érintik, a szív-és érrendszeri betegségek csoportjába sorolhatók. A leggyakoribb problémák ebbe a betegségcsoportba tartoznak. A szív-és érrendszeri betegségek kockázata az idősödés folyamatával egyre csak nő. Ez annak is köszönhető, hogy idővel a szívizomzat – a folyamatos „munka” miatt meggyengül, ahogyan a test, úgy a szervek is elöregednek.

Annak ellenére, hogy a különféle szívproblémák és a szívvel kapcsolatos panaszok meglehetősen gyakoriak, sokan nem fordulnak kisebb, komolytalannak tűnő panaszokkal orvoshoz, pedig a betegségek időben történő felfedezése – különösen ezekben az esetekben – életmentő is lehet. Érdemes minden panaszt komolyan venni, még akkor is, ha enyhék, ám visszatérőek, hiszen akár szívbetegség jelei is lehetnek.

Szívbetegségre utaló jelek, tünetek

 • Ffáradtság
 • Karzsibbadás
 • Súlynövekedés és ödéma
 • Hideg izzadtság
 • Bőrelszíneződés
 • Állandó köhögés
 • Eszméletvesztés
 • Szabálytalan szívdobogás

dr. Pukoli Dániel

neurológus szakorvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívinfarktus: így lehet elkerülni a legnagyobb eséllyel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: MNT