Ezeket látta már?

Szívbetegségünk öröklött végzet?

2010.11.25. Módosítva: 2015.11.04.

Bizonyos családokban a szívinfarktus akár több generációban is előfordul, de egy friss tanulmány szerint ekkor se genetikai okok idézik elő a halmozott betegséget, hanem a család életmódja és étkezési szokásai hagyományozódnak apáról fiúra. Az Amerikai Kardiológusok Szövetségének idei kongresszusán bizonyítékként két vizsgálat eredményeit ismertették.

A kockázati tényezők fogalmát a múlt század hatvanas éveinek végén vezették be az orvosi szakirodalomba. Minél több rizikófaktor szerepel valakinek az életében, annál nagyobb az esélye, hogy infarktust kap, illetve a szívroham az átlagosnál is korábban bekövetkezik.

Szívbetegségünk öröklött végzet?

Egy tanulmány azzal az öt kockázati tényezővel foglalkozott, melyeket a szívgyógyászok a legfontosabbnak tartanak: ne dohányozzunk, mértékletesen fogyasszunk alkoholt, figyeljünk a testsúlyunkra, rendszeresen mozogjunk és egészségesen étkezzünk. Azok az amerikai fiatalok, akik ezt az életvitelt gyermekkoruktól követték, később is jobb eséllyel rendelkeztek.

"Az egészséges életmód nagyrészt befolyásolhatja a genetikánkat" - mondta Donald Lloyd-Jones, a kérdés egyik szakértője. "Ez a tanulmány igazolja, hogy az emberek uralkodhatnak szívük egészsége fölött. Minél korábban választják az egészséges életet, annál kevésbé esélyesek a szívbetegségekre".

A kutatók húsz éven keresztül rendszeresen vizsgáltak 2336 fehérbőrű és afro-amerikai fiatalt, akik a tanulmányhoz 18-30 éves korukban csatlakoztak. Két évtized után azoknak, akik mind az öt rizikófaktor szempontjából érintetlenek maradtak, 60 százaléka továbbra is kis kockázatúnak bizonyult, négy szempont esetén ez 37 százalékra változott, három faktornál 30, kettőnél 17, míg egy faktor esetén már csak 6 százalékra esett.

"Ez megmutatja, hogy az egész társadalom egészségének érdekében már ifjú korban kell megtanítani az embereket az egészséges életre" - hangsúlyozta Kiang Liu, a vizsgálat vezetője.

Ezt megerősítette a másik vizsgálat, melyben családok három generációját, csaknem nyolcezer ember adatait elemezték a szívbetegség szempontjából. Az eredmény azt mutatta, hogy a szívbetegségek tekintetében kevés az igazi örökletes tényező.

Forrás: MTI