Ezeket látta már?

Szívet nyugtató olajkapszula

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Telítetlen zsírsavakat tartalmazó halolajkapszulák szedése jelentősen csökkenti a beteg szív hajlamát életveszélyes ritmuszavarokra.

Szívet nyugtató olajkapszula

Szívet nyugtató olajkapszula

Telítetlen zsírsavakat tartalmazó halolajkapszulák szedése jelentősen csökkenti a beteg szív hajlamát életveszélyes ritmuszavarokra. Ausztrál kutatók vizsgálatainak fontos eredményét az egyik legtekintélyesebb nemzetközi szakfolyóirat, az American Journal of Cardiology közölte.

Az iparilag fejlett országokban a halálozás leggyakoribb oka szív- és érrendszeri betegség. A koszorúérszűkületnek gyakran első jele és végzetes következménye is a hirtelen szívhalál, amit szívritmuszavar okoz. A szakorvosok régóta keresik azokat a beavatkozási lehetőségeket, melyekkel az életveszélyes ritmuszavarok megelőzhetők.

Megfigyelték, hogy a sok halat evő emberek, például az eszkimók között lényegesen ritkább a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál. Sok tudományos vizsgálat történt ennek tanulmányozására és ezek kiderítették, hogy a halakban lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak késleltetik a koszorúerek beszűkülését és az életveszélyes ritmuszavarokat.

Évekkel ezelőtt állatkísérletekkel igazolták, hogy ha majmok hónapokon keresztül halolajat tartalmazó tápot kaptak, szívük elektromos ingerlésével lényegesen nehezebb volt szívritmuszavart kiváltani, mint a szokásos majométrend mellett. Az állatkísérletek után gondosan megtervezett, emberi vizsgálatok következtek.

Ma már milliók mellkasában működik ritmusszabályozó, pacemaker. Ezeknek különleges változata az, amelyik a váratlanul föllépő, életveszélyes ritmuszavart, amikor a szívműködés olyan mértékben fölgyorsul, hogy a szívkamra összehúzódás helyett csak remeg, fibrillál, áramütéssel megszünteti.

Az ilyen ritmusszabályozóval élő, önként jelentkező betegek egyik csoportja kapott telítetlen zsírsavakban gazdag halolajat, a többiek pedig csak arra emlékeztető, de olajat nem tartalmazó kapszulát. Az eredmények azonban nem voltak meggyőzőek: ez a vizsgálat nem bizonyította a halolaj ritmuszavar ellen védő hatását.

Ausztrál kutatók most ugyancsak halolajat tartalmazó kapszulát adagoltak és ezt a kezelést hat héten keresztül kapták olyan betegek, akiknek ritmuszavart megszüntető műszer került a mellkasába. A műtét során a műszer működésének ellenőrzésére olyan áramütéseket alkalmaznak, melyek kiváltják a kamraremegést, majd megszüntetik a ritmuszavart.

Glenn C. Young és munkatársai azt mérték, hogy a vizsgált szívbetegeknél a szívkamraremegés milyen erősségű áramütéssel volt elindítható, illetve megszüntethető. Egyértelműen kiderült, hogy a halolajkapszulát szedő betegek szívének ingerlékenysége jelentősen csökkent, a ritmuszavar a csoport csaknem felében egyáltalán nem volt kiváltható.

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: eredményeik alátámasztják azt a véleményt, hogy a szívbetegek rendszeresen, hetenként kétszer-háromszor egyenek halat, vagy ha ez valamilyen okból nem lehetséges, szedjenek halolajkapszulát.

Forrás: EgészségKalauz