Ezeket látta már?

Ha ezt betartva éli az életét, csökkentheti a stroke és a szívinfarktus esélyét

boldogság, stressz, stroke, agyvérzés

Egy egészségügyi tanulmány rávilágított, hogy az, aki így él, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri események miatt bekövetkező korai halálozás kockázatát.

A stroke valamilyen vérkeringési zavar következtében hirtelen kialakuló agyi esemény, melynek hatására az agy egy részének vérellátása megszűnik. Két fő típusát különböztetjük meg, az iszkémiás és a vérzéses stroke-ot. Előbbit érelzáródás, utóbbit az ér megrepedése következtében kiömlő vér okozza. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap sztrókot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a szélütést.

Mit érez, akinek agyvérzése van? Ez a sztrók 7 jele - már egy esetén is mentőt kell hívni!

  1. féloldali végtaggyengeség
  2. zsibbadás
  3. száj hirtelen félrehúzódása
  4. beszédértési, szóformálási nehézségek
  5. hangképzési problémák
  6. hirtelen kialakuló látászavar
  7. zavartság.

Ha az úgy nevezett rokkantsági tünetek közül csak az egyik tünet jelentkezik, 70 százalék az esély rá, hogy heveny agyérkatasztrófáról, azaz sztrókról van szó.

Ha a vezető tünetek,

  • azaz a féloldali végtaggyengeség,
  • a beszédzavar
  • és a száj félrehúzódása

közül az összes észlelhető, akkor szinte biztos, de legalább 90 százalék esély van a sztrókra, de már egy tünet esetén is cselekedni kell! Ekkor azonnali ellátásra van szükség. Fontos azonban, hogy ne a legközelebbi kórházat, hanem a legközelebbi stroke centrumot kell felkeresni, hiszen ott lehet a legpontosabban felmérni és kezelni a beteget. Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy mentőt hívjon, akik tudják, hova kell szállítani a stroke-os beteget. Magyarországon jelenleg 39 stroke központ működik.

A sztrók és az optimizmus

A JAMA orvosi folyóiratban megjelent, közel 300 000 személyt vizsgáló metaanalízis szerint azonban a stroke tulajdonképpen már gondolkodásmódunk formálásával, átalakításával is megelőzhető, egy optimista életszemléletű ember esetében ugyanis, körülbelül 35%-kal alacsonyabb a súlyos szívkomplikációk így például szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásának kockázata, mint egy pesszimista gondolkodású esetében. Tulajdonképpen minél optimistább valaki, annál inkább védi magát a szívet és érrendszert érintő rendellenességekkel, és – számos korábbi tanulmány alapján - lényegében minden más, egészségügyi problémához köthető hirtelen halálokkal szemben.

A boldogság, az optimizmus azonban nem olyasvalami, ami csak úgy megtörténik velünk, vagy amit folyamatosan magunkra tudunk erőltetni anélkül, hogy közben olykor szomorúak, csalódottak, dühösek lennénk, de a viselkedésünkben, gondolkodásmódunkban, környezetünkben, rutinunkban eszközölt kisebb módosításokkal már jelentős lépéseket tehetünk egy boldogabb, optimistább, ezáltal pedig egészségesebb élet irányába.

A rendszeres testmozgás például már önmagában is jelentős szerepet játszhat ebben, hiszen amellett, hogy boldogsághormonokat, azaz endorfint szabadít fel az agyban, növeli az önbecsülést, csökkenti a stresszszintet, valamint a magány és az elszigeteltség érzését és segít a szorongás és a depresszió enyhítésében. Nem tanácsos azonban a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű, minőségű alvás fontosságát sem félvállról venni, ugyanis ennek hiánya is a stressz, ingerültség egyik fő forrása lehet, ráadásul az álmatlanság, az alvás hiánya közvetlenül is mintegy 54%-kal növeli a stroke kialakulásának kockázatát.

A tudatosság is fontos

A stroke megelőzésében és rehabilitációjában egyaránt kiemelt szerepet játszik a tudatos életmód kialakítása. Próbáljunk olyan fenntartható rutint vinni a mindennapjainkba, amiben a kötelező teendők mellett kellő időt tudunk fordítani saját magunkra is mind mentális, mind fizikális egészségünket tekintve.

Törekedjünk az optimista, pozitív életszemléletre, de ne feledjük, hogy már a legjelentéktelenebbnek gondolt tünetek jelentkezésekor keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen a rendszeres konzultációkkal és szűrővizsgálatokkal a stroke kialakulását, vagy kiújulását és annak maradandó következményeit egyaránt megelőzhetjük!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a szívelégtelenség korai jelei - a duzzadt boka az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stressz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához