Ezeket látta már?

Szívproblémák - nőknél

2010.11.17. Módosítva: 2015.11.04.

A munkahelyi stressz a nőknél is emeli a szívproblémák kockázatát! A nagyobb stresszel járó munkát végző nők nagyobb valószínűséggel szenvednek el szívrohamot, szélütést vagy érelzáródást, mint a kevésbé stresszes munkakörben dolgozók - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A tíz évig tartó követéses vizsgálatba - melyet Michelle Albert, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa vezetett - 17 415 nőt vontak be. A tanulmány kezdetekor, 1999-ben a nők átlagos életkora 57 év volt, valamennyien állásban voltak, noha egy részük részmunkaidőben, más részük teljes állásban dolgozott.

Szívproblémák - nőknél

A felmérésben válaszoló nőket négy csoportba sorolták a kutatók attól függően, hogy milyen mértékű munkahelyi stresszről számoltak be. Tíz év elteltével, amikor újra kikérdezték a résztvevőket, kiderült, hogy a sokat követelő munkakörökben dolgozók, és azok, akiknek kisebb befolyásuk volt tevékenységük tartalmára, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot. A magas stresszűnek minősített csoportban 40 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri problémák megjelenésének kockázata. Az állásuk elvesztéséért aggódó nőknek átlagosan magasabb volt a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük és a testsúlyuk is.

Mint Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill kórház munkatársa elmondta, a stressz azért ártalmas, mert ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek a szervezetben a "harcolj vagy menekülj" utasításra olyan hormonok, amelyek emelik a vérnyomást, és növelik a gyulladásos folyamatok esélyét. Kiemelte azt is, hogy a nők gyakran olyan munkakörökben dolgoznak, ahol nincs valódi felhatalmazásuk vagy befolyásuk tevékenységükre.

A tanulmány eredményeit vasárnap ismertették az Amerikai Szívtársaság (AHA) bostoni találkozóján.

Forrás: MTI