Ezeket látta már?

Sztrók: ezek a szokások és vitaminhiányos állapotok növelhetik az esélyét

Betegségek
2024. augusztus 11. 08:04
sztrók stroke vitamin, hiány, vérrög

Nem csak a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás vezethet stroke-hoz. Ezek a fő rizikófaktorok.

A stroke során az agy vérellátási zavara okoz működészavart, amely maradandó károsodást eredményezhet, vagy halálos kimenetelű lehet. Két alapvető típusa létezik: az agyi infarktus (iszkémiás stroke), amely során az agy nem kap elegendő vért (ez az esetek 80%-ában fordul elő). A másik típus az agyvérzés (vérzéses stroke), ekkor pedig az erekből kilépő vér károsítja az agyállományt – ez az esetek 20%-ban fordul elő.

Stroke - versenyfutás az idővel

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa során az agy valamely területén a vérellátás olyan szinten leromlik, hogy ez a környező sejtek pusztulásához vezet, ezzel hosszútávú, maradandó agykárosodást okozva, amely felnőttkori rokkantsággal és egyes szervek funkcióvesztésével, a beszédkészség elvesztésével is járhat.

Stroke esetén mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása. Minél később kerül a beteg ellátásra, annál súlyosabb állapot áll elő, maradandó emlékezetkiesés, beszédzavar, az esetek háromnegyedében rokkantság alakulhat ki.

Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a betegséget. A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12–18 százalék beszédzavarban szenved, 22 százalék járásképtelen, 24–53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka pedig depresszióval küzd.

Idehaza ez a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő.

A diagnosztizálásában kiemelten fontos szerepet kap a kísérő betegségek, így a vérnyomás, a vércukor és koleszterinszint felderítése, valamint a szélütés kiterjedtségének felbecsülése. Ez utóbbihoz különböző neurológiai vizsgálatok mellett szükséges lehet koponya CT valamint a nyaki erek ultrahang vizsgálata is.

Rossz szokások

A news18 összeszedte a legáltalánosabb dolgokat, amelyek növelik a vérrög, agyvérzés és stroke kialakulását. Listájukon a dohányzás, az alkohol fogyasztás, valamint a passzív életmód szerepel, karöltve a már meglévő egészségügyi problémák elhanyagolásával. Ezek az okok nem lepnek meg senkit, de vajon azt tudta, hogy már a reggelinél növelheti annak az esélyét, hogy érrendszeri panaszai legyenek?

1. Helytelen reggelizési szokások

A reggelire fogyasztott nehéz, cukros ételek, a palacsinta, a péksütemény és a cukros pelyhek nem csak üres kalóriákat jelentenek, de a stroke kockázatát is növelhetik, míg, a kutatások szerint akik teljeskiörlésű gabonában gazdag reggelit fogyasztanak egészségesebbek az érrendszerük, és csökken a stroke kialakulásának kockázata is.

2. Túlzott alkoholfogyasztás

A stroke kockázata párhuzamosan nő az alkoholfogyasztással. Egy a Stroke folyóiratban megjelent 2015 -ös tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik naponta több mint két egységnyi italt fogyasztanak, 34 százalékkal nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akiknek napi átlaga kevesebb, mint fél egység.

3. Dehidratáltság

Már pár százalékos dehidratáltságnál is csökkennek kognitív képességeink. A Frontiers in Neurology 2019-es tanulmányában 203 stroke-ot szenvedett pácienst vizsgáltak meg.

A Frontiers in Neurology folyóiratban közzétett 2019 -es tanulmány 203 beteget értékelt, akik ischaemiás vagy vérzéses stroke -ban szenvedtek. A kutatás megállapította, hogy a páciensek zöménél kimutatható volt a dehidratáltság amikor kórházba kerültek, vagy a stroke-ot követő három napban. Ráadásul azok, akik dehidratáltak voltak, nehezebben is épültek fel.

4. Vitaminhiány

A dehidratáltság mellett a vitaminok hiánya is növelheti a kockázatot. Különösen a C-vitamin és a D-vitamin azok, amelyek jelentősek a stroke megelőzésében. Az Amerikai Neurológiai Akadémia 2014 -es éves ülésén bemutatott egyik tanulmány megállapította, hogy a vérzéses stroke-ot szenvedők 59 százaléka C -vitaminhiányban szenvedett. Ezt összehasonlították olyan kontrollcsoporttal, akik nem szenvedtek agyvérzést, és akiknek normális volt a C -vitamin szintje. A Stroke-ban közzétett 2012-es metaanalízis pedig az állapította meg, hogy azoknál az embereknél, akiknek alacsonyabb volt a 25-hidroxi-D-vitamin szintje-a D-vitamin hidroxilezésével a májban termelt prehormon-, nagyobb volt a stroke kockázata, mint a magasabb szintűeknél.

5. Mozgáshiány

Egy új tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

A fizikai munkát végzők kevésbé érintettek

Azoknál, akik napi nyolc vagy több órát ültek, és egyébként nem voltak fizikailag nagyon aktívak, hétszer nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint négy órát töltöttek ülőmunkával és legalább 10 percet mozogtak naponta - derül ki az Amerikai Szívgyógyász Szövetség Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból.

A kutatók a kanadai közösségi egészségügyi felmérésben részt vevő 143 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Átlagosan 9,4 éven át követték a 40 éves és annál idősebb résztvevőket, akiknek nem volt korábban stroke-juk.

A vizsgálatban részt vevők közül 2965 embernél alakult ki stroke. Kilencven százalékban ischaemiás stroke-ot kaptak a vizsgálati időszak alatt. Ez a stroke leggyakoribb típusa, mondta Joundi, ami akkor következik be, amikor az agyat vérrel ellátó artéria elzáródik. Ha a stroke-ot nem kezelik gyorsan, az agysejtek az adott területen oxigénhiány miatt elhalhatnak - tette hozzá.

Összegzve

  • A stroke fő rizikófaktorai: dohányzás, alkoholfogyasztás.
  • Két fő típusa: agyi infarktus (iszkémiás stroke) és agyvérzés (vérzéses stroke).
  • Magyarországon évente kb. 45-50 ezer ember kap stroke-ot, közülük kb. 15 ezren nem élik túl.
  • A reggeli fogyasztott ételek is befolyásolhatják a stroke kialakulását.
  • Alkoholfogyasztás, dehidratáltság, valamint C-vitamin és D-vitamin hiánya növelheti a stroke kockázatát.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így zsibbad az ujja, azonnal hívjon mentőt!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
# Stroke # agyi érkatasztrófa # agykárosodás # vitaminhiány # D-vitamin # sztrók # dehidratáltság

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés