Ezeket látta már?

4 komoly betegség, amit a tartós stressz és a szorongás is kiválthat

stressz, betegség, szorongás, depresszió

A tartós stressz hosszú távon súlyos szövődményeket okozhat.

A stressz a test számos részére hatással lehet. Egy 2021-es kutatásban a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek szíve hogyan reagál a fizikai- és az érzelmi stresszre. Ugyanis a szív csökkent véráramlása szívrohamot, illetve és más szív- és érrendszeri problémákat válthat ki.

Stressz hatására nő a szívroham kockázata

A vizsgálatban résztvevők standardizált fizikai és mentális stresszteszteken estek át, amelyekből többek között kiderült, hogy a mentális stressz nagyobb mértékben megviselte a résztvevők szívét. A mentális stressznek kitett résztvevőknél nagyobb volt a valószínűsége annak is, hogy a teszteket követő években nem halálos kimenetelű szívinfarktust kapnak vagy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben halnak meg.

A mostani kutatás megerősítette egy korábbi tanulmány eredményeit, amely szerint azok az emberek, akik a vizsgálatot megelőző évben nagyfokú pszichológiai stresszt éltek át, kétszer nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot a vizsgálat 5 éves követési időszakában.

A stressz hatása a szívre

A kutatások szerint a jelenség hátterében az amigdala az agy "félelemközpontjának" működése állhat. Amikor valaki stresszesnek érzi magát, az amigdala bekapcsol, és stresszhormonok áradatát küldi a szervezetbe, hogy aktiválja a harc-vagy-menekülés választ. Ez csökkenti a szívbe áramló vér mennyiségét is, így a szív kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut. Erre a reakcióra életveszélyes helyzetben szükség van, de egy átlagos hétköznapon már nem biztos, hogy annyira hasznos.

Idővel ez az állandóan magas hormonszint megemelheti a vérnyomást, és a következő betegségekhez vezethet:

  • gyulladás az artériákban
  • inzulinrezisztencia
  • Mindezek a hatások elősegíthetik a plakkok felhalmozódását, és az artériás betegségeket, amelyek növelik a szívroham
  • vagy a stroke kockázatát.

A 2020-as kutatás szerint a stressz által okozott rizikó hasonló a más jól ismert szívroham kockázati tényezőkhöz, mint az elhízás, a rossz táplálkozás és a testmozgás hiánya. Ezért fontos, hogy a betegek minél előbb megtanulják a stresszt kezelni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz szokások, amelyek növelhetik a szívritmuszavar esélyét

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Stressz

Forrás: healthline.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához