Ezeket látta már?

Tudósítás a legnagyobb szívgyógyász kongresszusról

2012.08.27. Módosítva: 2015.11.04.

Az európai szívgyógyászoké a világ legnagyobb orvoskongresszusa. Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Mintegy négyezer tudományos eredményt ismertetnek, bemutatják a világ gyógyszergyártásának legújabb készítményeit, a betegellátást segítő legújabb műszereket a világ legnagyobb orvostalálkozóján, az Európai Kardiológusok Társaságának Münchenben folyó kongresszusán.

A halálozás leggyakoribb okát világszerte a szív-és érrendszeri betegségek jelentik, ezért érthető, hogy a szívgyógyászat az orvostudomány kiemelten fontos szakterületévé vált. Az Európai Kardiológusok Társaságának nemcsak az európai szívgyógyászok a tagjai, hanem számos arab ország is ehhez a szakorvos csoporthoz csatlakozott. A müncheni tanácskozáson mintegy 30 000 szívgyógyász, speciálisan képzett nővér és műtőasszisztens vesz részt a világ szinte minden országából.

A szombaton kezdődött program öt napján reggeltől-estig mintegy húsz teremben párhuzamosan zajlanak az előadások, bemutatók. A szakemberek hónapokkal korábban beküldték tudományos eredményeik rövid összefoglalását. Idén tízezernél több előadás-kivonat érkezett, amelyeket egy bírálóbizottság értékelt, és kiválogatta azt a legjobb 4000 tudományos eredményt, amely bekerült a programba.

Tudósítás a legnagyobb szívgyógyász kongresszusról

A nagy gyógyszergyárak, műszercégek már évek óta úgy szervezik tudományos vizsgálataikat, bemutatóikat, hogy azok eredményét a világ legnagyobb tudományos találkozóin mutassák be. A gyógyszergyárak hatalmas, több esztendeig tartó és éppen befejeződő tanulmányai 17 előadássorozatban hangzanak el. A kongresszushoz óriási kiállítás is tartozik, ahol a legújabb gyógyszereket és műszereket mutatják be. Idén 200 kiállító cég anyaga látható.

A tudományos program már előre jelzett témái között szerepel a szívelégtelenség, annak esetleges örökletes összefüggései és új kezelési módjai. Külön ülésszakokban hangzanak el a nők szív-és érbetegségének sajátosságai. Nagy program foglalkozik a tizenévesek dohányzásának következményeivel.

Kiemelt téma a sportolók és a hirtelen, váratlan szívhalál összefüggése. Itt is több előadás várható az esetleges örökletes tényezők szerepéről és arról, hogy mibe kerülne és mennyi haszna volna, ha minden fiatalt a legrészletesebb és legdrágább műszerekkel megvizsgálnának, mielőtt a sportpályára lép.

Forrás: EgészségKalauz