Mindenki ezt nézi most!

Újra Szívünk Napja!

Egészségmegőrző programok a Szívünk Napján a fővárosban. Ingyenes szűrővizsgálatokkal, szakmai előadásokkal, színpadi programokkal, véradással és szórakoztató játékokkal várja az érdeklődőket a Szívünk Napja szeptember utolsó vasárnapján, 26-án a fővárosi Városligetben.

A szervező Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) és a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) képviselői a szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták: 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját a Szív Világszövetségének kezdeményezésére. Minden évben egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket. Az idei nap jelmondata "Élj és mozogj a szívedért".

Újra Szívünk Napja!

A városligeti Nagyrétre kilátogatók szeptember 26-án gyaloglóversenyen is indulhatnak és számos sportolási lehetőség közül választhatnak. Katus Attila aerobik világ- és Európa-bajnok több alkalommal is megmozgatja majd a közönséget.

A rendezvényen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt, tanácsot kérhetnek a szakemberektől, szakmai előadásokat hallgathatnak meg. A résztvevők segítséget kaphatnak abban is, hogyan szokjanak le a dohányzásról vagy hogy megtalálják az egészségi állapotuk szempontjából legmegfelelőbb sportolási formát - részletezte a programokat Nagy András, a MNSZA elnöke.

A kisgyerekek játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás és az elsősegélynyújtás alapismereteit. A Te hogyan védenéd szíved egészségét? címmel indított rajzverseny eredményhirdetését is a Szívünk Napján tartják.

Az egész napos programsorozatot a Republic zenekar koncertje zárja.

Merkely Béla, az MKT elnöke kiemelte, hogy bár az elmúlt tizenöt évben öt évvel növekedett a várható élettartam, és fejlődött a kardiológia, továbbra is súlyos problémát jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek: a magyarok több mint fele ezek következtében hal meg. A professzor hangsúlyozta: ebben fontos tényezőként játszik szerepet az is, hogy Magyarországon viszonylag kevesen járnak szűrővizsgálatokra.

Tóth Kálmán, az MKT főtitkára kitért a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért elsősorban felelős kockázati tényezőkre. Ezek közül a nem, a kor és az örökletes tényezők a nem befolyásolható rizikófaktorok csoportjába tartozik, de nagyon sok, főként az életmódhoz kapcsolódó tényező van, amely formálásával a lakosság tehet egészsége megtartásáért. A dohányzásmentes életmód, a sok gyümölcs fogyasztása, a mediterrán étkezés és a napi rendszeres mozgás sokat segít a szívbetegségek kockázatának csökkentéséért.

Forrás: EgészségKalauz