Ezeket látta már?

Zsírtartalmú infúzióval a szívizomkárosodás ellen

Emberkéz alkotta zsír szívroham ellen is véd? Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Hatásosan csökkenti a szívinfarktus utáni szívizom károsodást az a különleges zsíroldat, amelyet érbe adott táplálékként alkalmaztak eddig olyan betegek számára, akik természetes úton nem táplálkozhattak. Kaliforniai kutatók véletlen fölismerése jelentősen növelheti a szívroham utáni kezelés hatékonyságát.

Manapság a halál leggyakoribb oka a szívinfarktus, és ha időben fölismerik, megfelelő szakintézetbe kerülve igen hatékonyan kezelhető. A koszorúér elzáródás helyét rövid idővel a drámai esemény után végzett szívkatéteres vizsgálattal megállapítják, az ér átjárhatósága szerencsés esetben helyreállítható. Ha szűkület van, ballonos katéterrel kitágítják és szükség esetén a visszaszűkülés megakadályozására finom fémhálóból font hengerecskét is behelyeznek a beteg érszakaszba.

Zsírtartalmú infúzióval a szívizomkárosodás ellen

Ez a folyamat önmagában is bonyolult és fantasztikus orvostudományi teljesítmény, de a helyzet ennél még sokszorta bonyolultabb. A változó ideig oxigénhiányt szenvedő terület sejtjei újraélednek, de ebben kisebb-nagyobb mértékben újabb kóros folyamat indul el: ezt újraáramlási károsodásnak hívják.

Az oxigénnel nem megfelelően ellátott szövetek sejtjei, amikor ismét vért kapnak, különös gyulladásos folyamatba kerülnek és ennek biokémiai következménye a szívizom károsodása. Ez olyan mértékű lehet, hogy súlyosabb következménnyel járhat, mint az infarktus idején elszenvedett oxigénhiány okozta sejtfuldoklás.

Siamak Rahman és munkatársainak cikkét az Anaesthesiology folyóirat közölte. Ebben leírják, hogy az oldat, melyet az altatóorvosokból álló csoport gyakran alkalmazott enni nem tudó betegek táplálására, hatékonyan gátolja a szívizomzat infarktust követő, újraáramlási károsodást is. Ez az oldat döntően szójaolajból készül, valamint tojás foszfolipidet és glicerint tartalmaz, vagyis döntően létfontosságú aminosavakat.

A vizsgálat igazolta, hogy az infúzió segíti a sejtek épen maradását, amikor olyan súlyos veszélyhelyzet alakul ki, mint a szívinfarktus. További vizsgálatokra lesz szükség, hogy tisztázni tudják, milyen úton védi meg a zsírtartalmú oldat a szívizomsejtek épségét olyan súlyos helyzet után, mint a koszorúérelzáródás.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához