Ezeket látta már?

Felpüffedt arc - így néz ki, amikor komoly betegséget jelez

vesebetegség, vese, tünet, ödéma, puffadt arc, dagadt arc, arcpuffadás

A felpüffedt, ödémás arc nem csak esztétikai problémát jelenthet.

Bizonyos problémákat néma betegségeknek, csendes gyilkosoknak tartanak, mert hosszú ideig nincsenek tüneteik. A betegség ezalatt fokozatosan tönkreteszi a szerveinket, és amikor végre sikerül azt diagnosztizálni, a károsodás gyakran már visszafordíthatatlan, a szövődmények pedig halálosak is lehetnek.

A veseproblémák lehetséges tünetei

Ilyen csendes pusztítónak tartják például a magas vérnyomást, de a vesebetegségeket is. A veséink jóval komolyabb feladatokat látnak el, mint "csak" a vizelet kiválasztását:

  • szabályozzák többek között például az elektrolitok egyensúlyát,
  • hatással vannak a vérnyomásunkra,
  • befolyásolják a nátrium-, a kálium- és kalciumháztartást is.

A vesebetegségre utaló egyik legkorábbi jel lehet a vizeletürítési szokások megváltozása. A kiválasztott vizelet mennyisége és egyéb fizikai jellemzői egyaránt a veséktől függnek, vagyis, ha a vesék nem megfelelően működnek, akkor azt a vizeleten egyértelműen észrevehetjük.

Ilyen változás lehet ha a korábban megszokottnál jóval többször vagy éppen sokkal kevesebbszer használjuk a toalettet (anélkül, hogy a folyadékfogyasztási szokásaink változtak volna, tehát nem iszunk többet vagy kevesebbet, mint korábban), ha éjjelente akár többször is fel kell kelnünk, vagy ha gyakran érzünk sürgető vizelési ingert anélkül, hogy valóban sikerülne "kipréselnünk" magunkból a vizeletet.

A vizelet sötétebb színe, kellemetlen szaga is árulkodó lehet, akárcsak az, ha a vizelet habos, zavaros vagy véres. Akkor is érdemes kivizsgáltatunk magunkat, ha a vizeletürítés fájdalmas vagy égő érzéssel jár együtt.

Az ödémásodás is jelezhet vesebetegséget

Az ödémásodás, vagyis a végtagok vagy az arc megdagadása, felduzzadása is lehet vesebetegség jele. A vesék feladata ugyanis, hogy a felesleges folyadékot eltávolítsák a szervezetünkből, megakadályozva ezzel azt, hogy az felgyűljön a szövetekben. Ha a vesék nem működnek megfelelően, akkor ez a felgyűlt folyadék egy idő után igencsak jól látszódhat, például az ujjakon, a boka- vagy csuklótájékon, az arcon vagy a szemek alatt.

Az ödémásodás általában könnyen felismerhető arról, hogy az érintett területen az ujjunkkal benyomva rövid ideig látható marad a bemélyedés. A duzzanat mellett fájdalom is jelentkezhet.

Miről árulkudik a vizelet szaga? Tudja meg, kattintson tovább!

Akkor is érdemes megvizsgáltatni a vesénket, ha láthatóan minden ok nélkül folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, nehezünkre esik koncentrálni, esetleg gyakran szédülünk. A vesék ugyanis egy olyan hormont termelnek, mely a vörösvérsejtek előállításához szükséges. Vesebetegség esetén csökken ennek a hormonnak a mennyisége, vagyis vörösvérsejtből is kevesebb lesz a szervezetünkben, ami pedig vérszegénységhez vezethet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tudta, hogy a nyirokkeringést is befolyásolja melyik oldalunkon alszunk?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#nyirokcsomó

Forrás: EgészségKalauz