Ezeket látta már?

Mitől érzek fájdalmat a veséimnél? Ezek okozhatják

mitől fáj a vese fájdalom oka

A vesefájdalom az egyik leggyakoribb tünet, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak, hiszen egyből gyulladásra vagy vesekövességre gondolnak. Ezeken kívül azonban több minden más is kiválthatja a panaszt.

A vese bab alakú páros szerv, mely a hasüreg hátsó részén, az ágyéki gerinc két oldalán található. Fő feladata a vízben oldódó anyagcsere-végtermékek eltávolítása - vagyis a méregtelenítés - , valamint a só- és vízháztartás szabályozása. A vese tehát a kiválasztáson kívül több szabályozó funkciót is ellátt.

Vesefájdalom vagy hátfájdalom?

Elhelyezkedéséből adódóan a vesefájdalmat könnyű a hátfájdalommal összekeverni, ám van néhány kulcsfontosságú különbség a kettő között.

A hátfájás általában a hát közepét, a gerincet, illetve a hát alsó részét érinti. A gerinccel kapcsolatos problémák gyakran a lábba is lesugároznak. Bizonyos tevékenységek végzésekor a panasz rosszabbodik vagy fellángol, ám, amikor az érintett pihen vagy lefekszik, a hátfájás enyhülhet.

A vesefájdalmat jellemzően magasabban (bordaív alatt) és mélyebben lehet érezni. A panasz nem a lábba sugárzik ki, hanem inkább a hasba vagy az ágyékba.

Szintén fontos különbség - szinte a legnagyobb-, hogy veseprobléma esetén gyakran egyéb húgyúti tünetek és láz is megjelenhet, míg hátfájás esetén ez általában elmarad.

Egyéb tünetek, amelyek vesefájdalommal járhatnak

  • láz
  • hányinger/hányás
  • égő, fájdalmas vizelés
  • zavaros vizelet
  • vér a vizeletben

Mi minden okozhat vesefájdalmat?

A vesék a húgyhólyaghoz és a húgyvezetékekhez csatlakoznak. Ezen területek problémái, zavarai fájdalmat okozhatnak.

A vesetájéki fájdalmaknak számos oka lehet- néhány közülük súlyos is. Érdemes tudni, hogy a panasz lehet egészen enyhe, de akár elviselhetetlen is, és a fájdalom mértéke nincs feltétlenül egyenes arányosságban a probléma súlyosságával.

Ezek a vesefájdalmat okozó leggyakoribb állapotok:

Vesekő

Az intenzív, hirtelen, szúró fájdalom gyakran vesekőre utal. Ez mára már népbetegség, melynek hátterében sokszor a nem megfelelő életmód és a kevés folyadékfogyasztás áll. A vesekő egy kemény, kristályos vegyület, mely a vese üregében vagy a húgyvezetékben képződik a kicsapódó kristályokból. A fájdalom lehet éles és görcsös, melynek mértéke igen széles skálán mozoghat. A panasz kisugározhat a hát alsó részébe, a hasba vagy az illető oldalába. Vizelés során a fájdalom még intenzívebbé válhat.

VUR - vesicoureteralis reflux

A vesicoureteralis reflux (VUR) a vesékbe való visszaáramlást takarja. A vizelet ekkor visszafelé áramlik a hólyagból a húgyvezeték felé. A VUR bárkivel előfordulhat, de leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél lép fel. Ilyenkor vesetáji panaszok, deréktáji fájdalom és visszatérő húgyúti fertőzések jelentkeznek, csecsemőkorban pedig a nem megfelelő súlygyarapodás is jelzésértékkel bír.

Gyulladás, fertőzés

A pyelonephritis egy bakteriális fertőzés, amely nagyon komoly vesefájdalommal járhat. A tünetek közé tartozik még a láz, hidegrázás, valamint hányinger és a hányás is. Amennyiben kezeletlen marad, könnyen romolhat a beteg állapota és vesemedence-gyulladássá nőheti ki magát.

Policisztás vesebetegség

Ez egy örökletes betegség, melynek során folyadékkal teli zsákok (ciszták) alakulnak ki a vesékben, melynek oka a vese vizelet kiválasztó- és elvezető csatornácskáinak elégtelen összeköttetései. (A csatornák ugyanis nem nyílnak a vesemedencébe, hanem vakon végződnek). A ciszták az évek előrehaladtával nőnek és egyre több keletkezik. Egy idő után a probléma veseelégtelenséghez vezet. Hasi/deréktáji fájdalmat okoz, gyakoriak aekkor húgyúti fertőzések és a betegek úgy érezhetik, hólyagjukat nem képesek megfelelően kiüríteni.

Rákbetegség, veserák

A veserák leggyakoribb típusa, a vesesejtes karcinóma általában a 60-as vagy 70-es éveikben járó embereket érinti. Ilyenkor vérvizelés és fájdalom jelentkezhet (a vesefájdalom nem feltétlen tünete a daganatnak).

Mit tegyen vesefájdalom esetén?

Amennyiben a fájdalom éles, nem múlik, úgy érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, aki a panaszok alapján és különböző vizsgálatokkal felállítja a diagnózist. Ehhez labor-és vizeletvizsgálatot végez, melyet szükség esetén kiegészíthet képalkotó vizsgálatokkal (főleg UH vagy CT). A kezelés attól függ, mi okozza pontosan a vese fájdalmát. Enyhébb esetben elegendő lehet bőséges folyadékfogyasztás és fájdalomcsillapító, illetve egyéb gyógyszerek alkalmazása, bakteriális fertőzés esetén antibiotikum-kúra, ám előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás szükséges.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasogató, erős derékfájdalom: ebből tudhatja, hogy a veséje vagy a háta jelez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

derékfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához