Ezeket látta már?

A vesekárosodás éjszakai is jelez! 6 korai tünet, ami nem hagy aludni

vesebetegség vesekárosodás éjszaka korai tünet

A vesebetegség egyes tünetei éjszaka, alvás közben jelentkeznek.

A gyakori éjszakai vizelés krónikus vagy gyulladásos vesebetegséget, cukorbetegséget, prosztata-megnagyobbodást és akár kezdődő szívelégtelenséget és a magas vérnyomás talaján jelentkező keringési elégtelenséget is jelezhet.

Ezektől is rendetlenkedhet a veséje

A vesék szerepe az egyik legfontosabb a szervezetünkben: kiszűrik a salakanyagokat a vérből, és segítenek a vérnyomást kordában tartani. Ha a veséi nem működnek megfelelően, a vérében, szervezetben túlzottan felhalmozódnak ezek a salakanyagok, ami komoly problémákat okoz. A vesekárosodást számos tényező okozhat, többek között:

  • cukorbetegség,
  • magas vérnyomás
  • bizonyos gyógyszerek
  • fertőzések (például a pyelonephritis).

A vesekárosodás korai szakaszában a szervezet bizonyos jeleket, tüneteket küld. melyek közül néhány csak éjszaka jelentkezik.

Ilyen éjszakai tünetekre figyeljen oda

Kattintson a galéria képeire, és ismerje meg a vesekárosodás 6 legfontosabb éjszakai tünetét!


Galéria


Bezárás
2023.11.20.

1. Duzzanat a lábon, bokán

A veseproblémák bizonyos testrészeken szokatlan duzzanatokkal jelentkezhetnek. A legsúlyosabban érintett területek közé a lábak, a lábfejek és a bokák tartoznak. Ez az ödémás állapot a vesekárosodás egyik első tünete, amely éjszaka jelentkezik. Oka a felgyülemlő folyadék: mivel a vesék nem működnek megfelelően a salakanyagok és a felesleges folyadék kiszűrése sem megy végbe rendesen.

2. Gyakori éjszakai vizelés

A vesekárosodás következő figyelmeztető jele a vizelés gyakoriságának megváltozása, különösen éjszaka. Ez az állapot, más néven noktúria, gyakori tünete a vesebetegségeknek, vesekárosodásnak. Számos egyéb tényező is okozhatja, ezek azonban jellemzően összefüggésbe hozható a vese rossz egészségével, vagy a vesék elégtelen működésével.

3. Gyakori éjszakai ébredés

Ha nem tud rendesen aludni amiatt, mert úgy érzi, hogy a hólyagja nem ürül ki teljesen, és folyton ki kell mennie a WC-re, akkor mindenképp ellenőriztesse a veséjét. A túlzott éjszakai vizelést okozhatja a lefekvés előtti túlzott folyadékfogyasztás, de jelentkezhet szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, diabetes insipidus, vesebetegség korai stádiumának, jóindulatú prosztata megnagyobbodás, illetve Parkinson-kór tüneteként is.

4. Vizeletszivárgás alvás közben

A vesekárosodás gyakori figyelmeztető jele az alvás közben szivárogó vizelet. A panasz súlyossága az alkalmankénti vizeletszivárgástól a hólyag feletti kontroll teljes elvesztéséig terjedhet. Több mint egy hete fennálló vizelettartási zavar esetén keresse fel a háziorvosi rendelőt vagy urológiai szakrendelőt! A területileg illetékes urológia beutaló nélkül felkereshető.

5. Rossz minőségű alvás

A nem megfelelő éjszakai pihenésnek sokszor biológiai okai vannak, és ha ezeket nem vesszük eléggé komolyan, egyre súlyosbodó panaszokat okozhatnak. Ha a veséi nem működnek jól, éjszaka biztosan nem tud jól aludni. Sőt, fordítva is igaz: a Brigham orvosai szerint azoknál a nőknél, akik éjjel öt óránál kevesebbet aludtak, 65 százalékkal nagyobb kockázatot találtak a veseműködés gyors csökkenésére, azokhoz képest, akik hét-nyolc órát töltöttek éjszakai alvással.

6. Fájdalom deréktájékon

Ez a tünet vesefertőzés a legsúlyosabb húgyúti fertőzések közé tartozik, ugyanis potenciálisan a legnagyobb veszélyt jelenti nem csak a vesére, de az egész szervezetre is. Éppen ezért a tünetek megjelenésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Ha valaki égő érzést tapasztal vizelés közben, gyakran kell vizelnie, a vizeletnek kellemetlen szaga van, fájdalomjelentkezik a deréktájon vagy oldalt, hidegrázás, hányinger mutatkozik, mindenképpen urológust kell felkeresni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

60 év feletti, és gyakran jár éjjelente WC-re? Ez az oka!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vesekő

Forrás: thehealthsite
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához