Mindenki ezt nézi most!

Veseköve van? Nem mindegy, milyen diétát követ

vesekő, diéta, étrend, vesebetegség

Nem mindegy, hogy milyen típusú vesekövük van, és az sem, milyen diétát alkalmazunk! Segítünk eligazodni!

Kálciumkő, cisztinkő, oxalátkő, húgysavkő, struvitk ő: csak orvos tudja diagnosztizálni, ám sokaknak nem világos, milyen diétával járnak a különböző vesekő típusok.

Kalcium tartalmú vesekő

2,5 l/nap vizeletürítés esetén csökken a vizeletben a kalciumsó túltelítettsége, amely napi 3 l folyadék fogyasztásával biztosítható.

Naponta 0,8-1 g/ttkg fehérjebevitel javasolt, de a napi maximális mennyiség ne haladja meg a 91 g-ot. A tej és tejtermékek kivételével meg kell szorítani az állati eredetű fehérjeforrások fogyasztását (pl. húsok, húskészítmények).

A kalciumban szegény étrend csökkenti ugyan a vizelet kalciumszintjét, de fokozza az oxalátürítést, és így kőképződéshez vezet, ezért a javasolt kalciumbevitel normál ajánlásnak felel meg (1000-1200 mg/nap).

Oxalátkő esetén

Az oxálsav étrendi bevitelének csökkentése csak részben segít, mivel az oxálsav a közti anyagcserében is képződik. Az oxalátban gazdag élelmiszerek,és a belőlük készült ételek fogyasztásának a megszorítása (max. 40-50 mg/nap oxalát) csak azoknál a betegeknél lesz hasznos, akiknél az oxálsav fokozott felszívódása áll az oxalátkő hátterében pl. krónikus gyulladásos bélbetegségnél, krónikus hasnyálmirigy-elégtelenségnél. Ebben az esetben érdemes a kalciumbevitelt megnövelni, mert a bélben megkötött oxálsav kalcium-oxalát formájában kiürül a széklettel. A magas oxálsavtartalom miatt a fekete és zöld teák fogyasztását is javasolt mellőzni, bár tej hozzáadásával kevesebb oxalát szívódik fel belőlük. A gyógynövényteák lényegesen kevesebb oxalátot tartalmaznak, így elfogadható alternatívát jelentenek.

Jelentős oxálsav tartalmú nyersanyagok

ÉlelmiszerOxálsav mg / 100g
Kakaópor600-900
Paraj450-800
Zellergumó620
Rebarbara260-620
Sóska360
Cékla180
Sárgarépa60
Száraz bab30
Zöldbab44
Zöldborsó30

Kutatások tárgyát képezi és a későbbiekben a visszatérő vesekövesség megelőzésében előnyös lehet az oxalát lebontásáért felelős Oxalobacter formigenes probiotikumként történő alkalmazása.

A B6-vitamin csökkent oxalátkiválasztódást idéz elő, így a B6-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása javasolt: máj, hús, hal, tejtermék, hüvelyesek, élesztő, tej és a tojás.

A túlzott mennyiségű C-vitamin bevitelt (1000 mg/napnál több) érdemes mellőzni, mert az aszkorbinsavból oxálsav keletkezik. A javasolt C-vitamin bevitel 90 mg/nap.

Húgysavkő esetén

Keletkezésében szerepet játszik a köszvény, a rosszindulatú daganatos betegségek és a szalicilátok nagyobb adagjának tartós, rendszeres szedése, amelyek jelentősen növelhetik a húgysavürítést és ezáltal a húgysavkő kialakulását.

Mérsékelt fehérjetartalmú (0,8-1g/ttkg/nap), purinszegény étrend javasolt. A nyersanyagok purintartalmát csökkenthetjük előfőzéssel (sütés, párolás előtt), főzéssel (ebben az esetben a főzőfolyadék nem kerül elfogyasztásra), a főzőlé leöntésével. A kioldódott purin miatt nem javasolt fogyasztásra az erőleves, a húsleves, a kocsonya, a sült húsok szaftja.

Lúgos vegyhatású vizeletet eredményező táplálékokat kell az étrendbe beiktatni, mert bázikus közegben a húgysav nehezebben csapódik ki. Jó hatásúak a citrusos italok és az alkalikus ásványvizek (Salvus, Parádi, Bánfi), melyekből napi 2-3 dl javasolt. A húgysavkövek képződését megelőzheti a fekete ribizlilé rendszeres fogyasztása Az alkoholos italok fogyasztása kerülendő.

Igen magas purin tartalmúak 150-1000 mg között és magas purin tartalmúak 75-150 mg között:

ÉlelmiszerOxálsav mg / 100g
Kakaópor600-900
Paraj450-800
Zellergumó620
Rebarbara260-620
Sóska360
Cékla180
Sárgarépa60
Száraz bab30
Zöldbab44
Zöldborsó30
Narancs24
Élelmiszer 100 gPurin mgÉlelmiszer 100 gPurin mgÉlelmiszer 100 gPurin mgÉlelmiszer 100 gPurin mg
Sertésszív530Lóhús200Makréla145Vadnyúlhús105
Sertéslép520Szójabab190Napraforgómag140Mortadella96
Sertésmáj520Birkahús180Sertésnyelv140Lenmag105
Sertéstüdő430Csirkemell175Nyúlhús130Borsó, száraz95
Marhamáj460Májas felvágott170Marhahús90-130Zab94
Szardínia345Mák170Sonka, főtt130Marha agyvelő92
Marhalép340Borjúhús140-170Sonka, nyers, füstölt130Gombák30-90
Sertésvese330Sertéshús100-170Bab, száraz, fehér128Zöldborsó84
Pisztráng300Libahús165Lencse127Sertésvelő83
Tonhal260Tyúkhús160Csirkecomb110Brokkoli81
Heck260Ponty160Fogas110Szójacsíra80
Csirkemáj240Pulykahús150Lazac110Mogyoró79
Marha vese220Marha tüdő150Csicseriborsó109Articsóka75

Cisztinkő esetén

Naponta 3-4 l folyadékbevitel megelőzheti a cisztin kristályosodását. Az állati fehérjék, különösen a magas metionin- és ciszteintartalmú élelmiszerek fogyasztását korlátozni kell: túró, sajt, tojásfehérje, hal, hús. Citrusos (narancs, citrom, lime) italok, friss paradicsomlé, dinnye fogyasztása segíthet a vizelet lúgosításában.

Vesebetegség: mikor kell nephrológushoz fordulnunk?Kattintson tovább!

Struvit kövek esetén

Húgyúti fertőzések pl. Proteus mirabilis, Pseudomonas, Klebsiella, nyomán keletkezhetnek, mivel ezek a kórokozók nagy mennyiségben képeznek ammóniumot (és szén-dioxidot), ezáltal alkalikussá válik a vizelet. A fertőzéses eredet miatt az étrendnek nincs meghatározó szerepe, a vizelet lúgosítása elkerülésének kivételével.

forrás: MDOSZ

Forrás: EgészségKalauz