Ezeket látta már?

Grízes bőr: a keratosis pilaris oka, tünetei és kezelése

grízes bőr, keratosis, pilaris, libabő, csirkebőr, göbök, kiütés, száraz bőr, keratin

A keratosis pilaris fájdalommal nem járó, ártalmatlan bőrbetegség, inkább esztétikai probléma. Szokták grízes bőrnek, libabőrnek vagy csirkebőrnek is nevezni, elsősorban a felkaron, combon, fenék környékén jelenik meg.

A keratosis pilaris makacs bőrtünet, a megjelenése miatt kellemetlen, de nincs igazán orvosilag kockázata vagy következménye. Kiváltó oka ismeretlen. A bőr felszínén apró pirosas vagy fehéres színű göbök formájában jelenik meg - hasonlít a libabőrhöz, innen is ered a csirkebőr elnevezése. Legfőképpen gyermekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban fordul elő olyan egyéneknél, akiknek szárazabb, esetleg ekcémára hajlamos a bőrük.

Ezek a keratosis pilaris tünetei

A keratosis pilaris piros vagy fehéres színű göbökben vagy kiütésekben jelentkezik a bőrön, legfőképpen a felkaron, a combon, a fenék környékén. Nőknél gyakrabban fordul elő. Az érintett bőr csiszolópapírszerűvé válhat. Ha a dudorok viszketést vagy irritációt okoznak, enyhén begyulladhatnak, és akár hegesedést is okozhatnak. A keratosis pilaris gyakoribb télen, amikor a bőr általában szárazabb. A tünetek gyakran javulnak, és fiatal felnőtt korra el is tűnhetnek.

A keratosis pilaris többnyire pirosas vagy fehéres, keménykés dudorokként jelenik meg, de előfordul, hogy a dudorok helyett csupán makacs piros foltot észlelünk a bőrön. Az elváltozás mindig szimmetrikus, vagyis ha az egyik felkaron megjelenik, akkor a másikon is. A keratosis pilaris többnyire pirosas vagy fehéres, keménykés dudorokként jelenik meg, de előfordul, hogy a dudorok helyett csupán makacs piros foltot észlelünk a bőrön. Az elváltozás mindig szimmetrikus, vagyis ha az egyik felkaron megjelenik, akkor a másikon is. Forrás: shuttertock.com

Keratosis pilaris okai

A keratosis pilaris jellemzően azokat érinti, akik szárazabb bőrrel rendelkeznek. Jelenlétéért a keratin nevű fehérje túltengése a felelős. A keratin a haj növekedését támogatja, így a keratosis pilaris csak olyan területen jelenhet meg, ahol a testünkön szőr van. Kialakulásának sorrendisége:

 1. A keratin eltömíti a szőrtüszőket,
 2. ami gátolja a bőr természetes hámlását,
 3. ami a tüszőkben dugacsot képez,
 4. és dudorokkal teli bőrt eredményez.

Az elváltozás mindig szimmetrikus, így ha az egyik karon megjelenik, akkor a másikon is meg fog. A kiváltó okok nem ismertek, de valószínűleg genetikai hajlam áll a háttérben. Egyéb bőrbetegségekre való hajlam (ekcéma, allergiás betegségek) növeli a kockázatot a keratosis pilaris kialakulására.

A keratosis pilaris diagnózisa

A bőrgyógyász a klinikai kép alapján állítja fel a diagnózist. A keratosis pilarist könnyen felismeri bőrgyógyász a tipikus tünetekből, így elég csak ránéznie az érintett területre.

A keratosis pilaris gyakoribb, mint gondolnánk, ugyanis az emberek 40%-át érinti, sőt fiataloknál akár 60-80%-ban is előfordul. Ilyenkor jellegzetes apró, bőrszínű vagy rózsaszín, tapintásra gyakran dörzspapírra emlékeztető dudorok jelennek meg az érintettek felkarján, combján, esetleg arcán. A keratosis pilaris gyakoribb, mint gondolnánk, ugyanis az emberek 40%-át érinti, sőt fiataloknál akár 60-80%-ban is előfordul. Ilyenkor jellegzetes apró, bőrszínű vagy rózsaszín, tapintásra gyakran dörzspapírra emlékeztető dudorok jelennek meg az érintettek felkarján, combján, esetleg arcán. Forrás: shuttertock.com

A keratosis pilaris kezelése

Mivel a keratosis pilaris ártalmatlan, enyhe bőrprobléma, sok esetben nem igényel orvosi terápiát. Lényeges azonban, hogy:

 • A dudorokat nem szabad vakarni, és kíméletesen kell tisztítani a bőrt (szappan helyett tusfürdő használata javasolt).
 • A víz inkább langyos-kézmeleg legyen, semmiképp sem forró.
 • A hidratálás fürdés után fontos, ha lehet, glicerin- vagy lanolintartalmú krémmel.
 • Gyógyszertári krémeket is lehet használni, amelyben A-vitamin vagy tejsav, szalicilsav van, amelyek hámlasztanak.
Annak ellenére, hogy az ilyen grízes bőr teljesen és véglegesen nem gyógyítható, szerencsére pár dolgot lehet tenni a tünetek enyhítésére. Annak ellenére, hogy az ilyen grízes bőr teljesen és véglegesen nem gyógyítható, szerencsére pár dolgot lehet tenni a tünetek enyhítésére. Forrás: shuttertock.com

Gyulladt, vörös bőr esetén a bőrgyógyász lézeres kezelést alkalmazhat. Javasolt a szalicilsavas hámlasztók használata, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és nyugtatják a bőrt. Közismertebb nevükön ezek a BHA (Beta Hydroxy Acid) tartalmú készítmények. Az AHA (Alpha Hydroxy Acid) hatóanyagú készítmények glikolsavat vagy tejsavat tartalmaznak, ezek is ajánlottak keratosis pilaris esetén.

A keratosis pilarisra nem létezik végleges gyógymód, de egy jó bőrápolási rutin kialakításával és némi odafigyeléssel kordában lehet tartani a bőrproblémát.

Otthoni tanácsok keratosis pilaris kezelésére:

 • Hidratálás – nagyon fontos a megfelelő hidratáló rendszeres használata. Lehetőleg illatanyag mentes krémet válasszunk. Ne legyen túl zsíros sem, inkább könnyedebb lotion formulájú hidratálókkal próbálkozzunk!
 • Hámlasztás - keratosis pilaris kezelésében segítségünkre lehetnek az AHA és a szalicilsav tartalmú hámlasztók. A BHA, vagy más néven szalicilsav tulajdonsága, hogy a bőr mélyebb rétegeiben képes kifejteni gyulladáscsökkentő, és bőrmegújító hatását. Amennyiben a BHA nem használ, választhatunk AHA savat. AHA sav a glikolsav és a tejsav. Fontos, hogy a hámlasztókat mindig rendeltetésszerűen, a gyártó utasításainak megfelelően használjuk!
 • Óvatos zuhanyázás – érdemes kerülni a hosszú forró fürdőket, helyette inkább válasszuk zuhanyt.
 • Tilos kaparni, vakarni az érintett bőrfelületeket – ezzel további gyulladásokat okozva.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ekcéma: oka, tünetei, orvosi és otthoni kezelési lehetőségei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrbetegség

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához