Ezeket látta már?

Hajkorpásodás, hajzsírosodás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A bőr felszíni rétege elszarusosó laphámsejtekből áll, melyek a bőr állandó megújulási folyamata során leválnak. Korpásodásról akkor beszélünk,ha az elhalt, leváló sejtek száma meghaladja a normális mennyiséget. A korpa elvileg megjelenhet az egész testen, de az esetek többségében a fejbőrön válik láthatóvá.

A hajkorpásodás, hajzsírosodás tünetei

A korpa a fejbőrről leváló, apró, fehér vagy szürkés pikkelyek formájában jelenik meg. Rászóródik a ruha vállára, hátára, és beteríti azt esztétikusnak igazán nem nevezhető darával. A korpásodást gyakran kíséri a fejbőr erős viszketése és a haj zsírosodása.

A hajkorpásodás, hajzsírosodás esetleges komplikációi

Ez a jelenség általában nem okoz semmiféle kompilkációt, de az erős korpásodás, melynek kezelése érdekében semmit nem tesznek, bőrgyulladáshoz vezethet.

A hajkorpásodás, hajzsírosodás kiváltó okai

A korpásodás általában azoknál az embereknél fordul elő, akik szárazabb bőrűek, és akiknek a fejbőrét irritálja a gyakori hajmosás során használt sampon. Amennyiben a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, a fejbőr zsíros, sárgás korpával telítődik. Néha az is előfordulhat, hogy a korpásodás valamilyen bőrbetegség (pl. psoriasis, mycosis vagy allergiás ekcéma) jele.

Mit tehet Ön hajkorpásodás, hajzsírosodás esetén

Mossa haját rendszeresen különleges gyógysamponnal!

Mit tehet az orvos hajkorpásodás, hajzsírosodás esetén

Megállapítja, hogy a korpásodás kapcsolatban áll-e más betegséggel. Adott esetben gyógyszert rendel, hogy megakadályozza a gyulladás kialakulását vagy enyhítse azt.

A hajkorpásodás, hajzsírosodás megelőzése

A száraz bőrű embereknek nem szabad túl gyakran hajat mosni - főként a hidegebb évszakokban. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a kíméletes hajápolószerek használata elősegíti a fejbőr egészségét.

Forrás: EgészségKalauz