Ezeket látta már?

KÖRÖMÁGY-GYULLADÁS (PARONYCHIA) L03.0 ICD11: EE12.0 (KRÓNIKUS: EE13.2)

Körömágy-gyulladás oka, tünetei és kezelése

körömágy-gyulladás, oka, tünetei, kezelése, bőrbetgegség, baktérium, gomba

A körömágy-gyulladás a körmöt körülvevő érzékeny bőrterület szöveteinek gyulladásos megbetegedése, mely akut és krónikus egyaránt lehet. A legtöbb esetben szerencsére gyors gyógyulásra számíthatunk.

A körömágy-gyulladás oka és kialakulása

A paronychia a köröm közvetlen közelében, a körmöt körülvevő lágy szöveteknél kialakuló gyulladás. A körömágy sérülése után a sebbe (mely gyakran szabad szemmel nem is látható), kórokozók kerülhetnek, melyek ott elszaporodnak és gyulladást okoznak. A gyulladást a legtöbb esetben baktérium vagy gomba okozza.

Akut és krónikus körömágy-gyulladás

A körömágy-gyulladás lehet akut és krónikus. Az akut gyulladás általában rövid időn belül alakul ki és maximum hat hétig tart. A krónikus körömágy-gyulladás lassabban alakul ki és minimum hat hétig elhúzódik.

Akut gyulladás esetén általában a kézen vagy lábon található egy-egy köröm az érintett, a gyulladás jól köthető valamilyen sérüléshez (pl. ha körömápolás során megsérül a körömágynál lévő bőrterület), és a legtöbbször a köröm oldalánál lévő szövetek betegszenek meg.

Krónikus gyulladásnál egyszerre több köröm is érintett lehet, és ez jóval gyakoribb a kézen, mint a lábon. Az állandó irritációnak, káros környezeti hatásoknak kitett körömágy teljesen felpuhulhat és elválhat a körmöktől, így ez a terület sokkal fogékonyabb lesz a fertőzésekre is.

A körömágygyulladás (paronychia) a kéz és láb körmeinek szélei körül kialakuló fertőzés. A többi bőrfertőzéstől eltérően körömágygyulladást számos különféle baktérium okozhat, beleértve a Pseudomonas-t és Proteus-t, valamint a gombákat, például Candida-t is. A körömágygyulladás (paronychia) a kéz és láb körmeinek szélei körül kialakuló fertőzés. A többi bőrfertőzéstől eltérően körömágygyulladást számos különféle baktérium okozhat, beleértve a Pseudomonas-t és Proteus-t, valamint a gombákat, például Candida-t is. Forrás: Shutterstork.com

Akut és krónikus betegség esetén egyaránt kimutathatók baktériumok és gombák a gyulladt területen. A baktériumok közül a leggyakrabban a Staphylococcus aureus, illetve a Streptococcus pyogenes okozza a gyulladást. Krónikus gyulladás esetén előfordulhat, hogy gombás és bakteriális fertőzés (Candida albicans és S. aureus, S. pyogenes vagy Pseudomonas aeruginosa) egyszerre van jelen. Fontos azonban megjegyezni, hogy a krónikus körömágy-gyulladás nem tartozik a hagyományos értelemben vett gombás bőrbetegségek közé! Bár a betegség kialakulásában nagy szerepe van a C. albicansnak, a gyulladás alapvetően az állandó irritációra vezethető vissza.

Epidemiológia

A körömágy-gyulladás nagyon gyakori betegség, a becslések szerint az emberek mintegy harmada legalább egyszer átesik rajta életében. Pontos adatokat azonban nehéz meghatározni, többek között azért, mert a legtöbbször a gyulladás enyhe és viszonylag hamar el is múlik, már azelőtt, hogy orvoshoz fordulnának vele.

A körömágy-gyulladás férfiakat és nőket egyaránt érinthet, de nőknél kétszer-háromszor gyakoribb.

Körömgomba: így kezelje otthon, hogy gyorsabban múljon - olvasson tovább!

Kiket érinthet a körömágy-gyulladás?

A körömágy-gyulladás rizikóját növeli minden olyan tényező, mely a körömágy sérülését okozhatja. Ezek közé tartozik például:

 • a körömrágás vagy a körömágy bőrének rágcsálása, tépkedése
 • az ujjszopás
 • a manikűr vagy pedikűr
 • a műköröm viselése
 • a benőtt köröm (és annak helytelen kezelése)
 • a bőr víznek, vegyületeknek, kemikáliáknak való gyakori kitettsége (pl. állandó kézmosás, takarítás, mosogatás)

Fokozottan veszélyezteti a körömágy-gyulladás azokat, akik valamilyen krónikus bőr- vagy körömbetegségben szenvednek (ezek közé tartozik például az ekcéma, a pszoriázis vagy a kontakt dermatitisz), illetve, akiknek legyengült az immunrendszere. Mivel a kényszeres szokások (körömrágás, bőrtépkedés) gyakoribbak lehetnek bizonyos mentális problémák, szorongás vagy depresszió esetén, az ezekben érintetteknél is többször alakul ki körömágy-gyulladás.

Körömágy-gyulladást kiválthat fizikai behatás, például egy apróbb sérülés, vágás, szálka- vagy tüskeszúrás, esetleg rosszul vágott köröm is. A probléma gyakoribb azoknál, akiknek munkájuk során sokat éri víz a kezüket (szakács, orvos, háziasszony), mivel a bőr védekező képessége a folyamatos ázással gyengül. Körömágy-gyulladást kiválthat fizikai behatás, például egy apróbb sérülés, vágás, szálka- vagy tüskeszúrás, esetleg rosszul vágott köröm is. A probléma gyakoribb azoknál, akiknek munkájuk során sokat éri víz a kezüket (szakács, orvos, háziasszony), mivel a bőr védekező képessége a folyamatos ázással gyengül. Forrás: Shutterstork.com

A körömágy-gyulladást (különösen annak krónikus formáját) a szakemberek munkahelyi ártalomnak tartják, bizonyos munkakörökben ugyanis sokkal nagyobb a betegség előfordulásának esélye. Elsősorban azok veszélyeztetettek, akik gyakran mosnak kezet vagy gyakran takarítanak, mosogatnak. Megfigyelték, hogy a krónikus-körömágy gyulladás többször fordul elő egészségügyi dolgozóknál, konyhai dolgozóknál, takarítóknál, fodrászoknál. A versenyszerűen úszók is veszélyeztetettebbek, hiszen sok időt töltenek vízben.

Bizonyos gyógyszerek is növelik a krónikus körömágy-gyulladás rizikóját, például a retinoidok vagy a kemoterápia során szedett szerek.

Körömágy-gyulladás tünetei és jelei

Az akut körömágy-gyulladás lehetséges tünetei:

 • általában egy-egy köröm érintett a kézen vagy a lábon
 • a leggyakoribb a hüvelykujjon, a mutatóujjon, a középső ujjon, illetve a nagylábujjon
 • az érintett körömágy kipirosodása
 • az érintett körömágy duzzanata
 • az érintett ujjbegy és körömágy érzékeny, fájdalmas
 • a gyulladt körömágynál fehér vagy sárgás gennyes váladék gyűlhet fel, mely nyomásra ürülhet
A kellemetlen tünetek ellenére nem kell kétségbe esnünk, ha körömágy-gyulladásra gyanakszunk, mivel a problémát – főleg, ha korán felismerjük ­– vény nélkül kapható készítményekkel, otthon is eredményesen kezelhetjük. A kellemetlen tünetek ellenére nem kell kétségbe esnünk, ha körömágy-gyulladásra gyanakszunk, mivel a problémát – főleg, ha korán felismerjük ­– vény nélkül kapható készítményekkel, otthon is eredményesen kezelhetjük. Forrás: Shutterstork.com

A krónikus körömágy-gyulladás lehetséges tünetei:

 • általában több köröm is érintett egyszerre, a leggyakrabban a domináns kéz hüvelyk-, mutató és középső ujja
 • a körömágyak kipirosodása, duzzanata és fokozott érzékenysége
 • megfigyelhető a körömágy és a köröm egymástól való eltávolodása (a körmök első ujjperchez közelebbi részénél)
 • a kutikula teljesen eltűnhet
 • gennyes váladék ürülhet a körömágy területéről
 • előrehaladottabb betegség esetén a köröm elszíneződhet, elvékonyodhat vagy megvastagodhat
 • a köröm felülete egyenetlenné válik, vonalak, bemélyedések jelenhetnek meg rajta
 • különösen súlyos esetben a köröm mérete csökken, a köröm alatti terület egy része is látható

Körömágy-gyulladás diagnosztizálása

Az akut gyulladás általában a laikus számára is könnyen azonosítható. A krónikus, visszatérő vagy nem gyógyuló körömágy-gyulladásnál bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. A krónikus körömágy-gyulladás megfelelő kezeléséhez fontos lehet megállapítani azt is, van-e valamilyen allergiája vagy bőrbetegsége az érintettnek, ez ugyanis a terápiát, illetve a későbbi gyulladások megelőzéséhez szükséges lépéseket is befolyásolhatja. A gyulladást kiváltó kórokozó meghatározásához laboratóriumi vizsgálatokra, tenyésztésre is szükség lehet.

A körömágy-gyulladást könnyen felismerhetjük ránézésre is: megduzzadt, elszíneződött körömágy, duzzanat az ujjban, kivörösödött, fénylő és feszes bőr a köröm körül, később a körömágyon keletkezett duzzanat gennyesedése. A körömágy-gyulladást könnyen felismerhetjük ránézésre is: megduzzadt, elszíneződött körömágy, duzzanat az ujjban, kivörösödött, fénylő és feszes bőr a köröm körül, később a körömágyon keletkezett duzzanat gennyesedése. Forrás: Shutterstork.com

Orvosnál a körömágy-gyulladással

Segítheti a körömágy-gyulladás diagnosztizálását, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Mikor kezdődtek a tüneteink?
 • Érte, érhette sérülés a körömágyat, a köröm körüli bőrterületet a tünetek jelentkezése előtti 1-2 hétben?
 • Mi jellemző a körömápolási szokásainkra?
 • Van-e olyan rossz szokásunk, mely a körmöket, ujjakat érinti (körömrágás, a köröm körüli bőrterület tépkedése, ujjszopás stb.)?
 • Általában mennyit mosunk kezet, mennyit mosogatunk, takarítunk egy nap? Mennyi időt „töltenek” vízben a kezeink?
 • Van-e valamilyen ismert krónikus betegségünk?
 • Van-e valamilyen ismert krónikus bőrbetegségünk, bőrtünetekkel járó allergiánk?

A körömágy-gyulladás lefolyása és kimenetele

Akut gyulladás esetén az első tünetek a sérülést követően 1-5 napon belül jelentkeznek. A körömágy hirtelen érzékennyé és gyulladttá válik, a betegség intenzív fájdalommal jár. A sérülés helyénél gennyes váladék gyűlhet fel.

A krónikus gyulladásnál a tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki, és az is előfordulhat, hogy a beteg állapota hullámzó, vagyis időnként fellángolnak a tünetek, majd szinte teljesen elmúlnak.

Sárga köröm szindróma: kialakulásának oka, tünetei és kezelése – olvasson tovább!

Vészhelyzet körömágy-gyulladás esetén

A körömágy gyulladása a legtöbb esetben nem okoz azonnali orvosi beavatkozást igénylő, életveszélyes problémákat. A súlyos, fájdalmas és nehezen gyógyuló komplikációk, esetleg a körömágy-gyulladásra emlékeztető, de komolyabb betegségek megelőzésének érdekében azonban érdemes minél előbb felkeresni az orvosunkat, amennyiben:

 • a körömágy-gyulladása hosszabb ideig elhúzódik, és kezelés mellett sem tapasztalunk változást
 • a körömágy-gyulladás extrém fájdalommal jár (pl. már fogni sem tudunk)
 • az ujjakon, a köröm környékén hólyagok, kiütések vagy más bőrelváltozások jelennek meg
 • a köröm felületén elszíneződést, a köröm megvastagodását, vagy a körmön jelentkező bemélyedéseket, vonalakat, redőket veszünk észre
 • körömágy-gyulladásunk van és cukorbetegek vagy legyengült immunrendszerűek vagyunk
 • a körömágy-gyulladás mellett láz jelentkezik
 • a körömágy-gyulladásra jellemző tünetek (kipirosodás, duzzanat, érzékenység stb.) nemcsak az első ujjpercet érintik, hanem az ujj többi részére is átterjednek

A körömágy-gyulladás komplikációi

Amennyiben nem kezelik megfelelően, az akut gyulladás továbbterjedhet a körömágyról a köröm alatti területre is. Ez rendkívül fájdalmas betegség. A gyulladás egy idő után már mélyebb szöveteket is érinthet, akár a köröm növekedéséért felelős mátrixsejteket, sőt akár a csonthártyát is. A köröm alatti tályogban összegyűlő genny miatt a köröm eltávolodhat az ujjtól. Ennek következménye a körmök deformálódása vagy leválása is lehet. A rendszeresen visszatérő, ismétlődő akut körömágy-gyulladás szövődménye krónikus gyulladás is lehet.

Ha nem tapasztal javulást a kezdeti kezelések alatt, vagy a körömágy-gyulladás már előrehaladottabb állapotban van, mindenképpen menjünk orvoshoz, mivel lehetséges, hogy szájon át bevehető antibiotikumra vagy gomba ellenes szerre lesz szükségünk. Ha nem tapasztal javulást a kezdeti kezelések alatt, vagy a körömágy-gyulladás már előrehaladottabb állapotban van, mindenképpen menjünk orvoshoz, mivel lehetséges, hogy szájon át bevehető antibiotikumra vagy gomba ellenes szerre lesz szükségünk. Forrás: Shutterstork.com

A körömágy-gyulladás kezelése

A legtöbb esetben az akut-körömágy gyulladás néhány napon belül magától, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik. Néhány egyszerű házi módszerrel (pl. borogatással, rendszeres fertőtlenítéssel) meggyorsítható a gyógyulás és a tünetek is csökkenthetőek.

Kiterjedtebb vagy nehezen gyógyuló akut gyulladás esetén szájon át szedhető, illetve helyileg alkalmazandó antibiotikum-kúrára is szükség lehet.

Szélsőséges esetben, ha a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt vagy a beteg állapota nem javul, esetleg már súlyosabb tályog alakult ki, műtéttel nyithatják fel a gennyel teli részt. Ez általában a fájdalom azonnali csökkenésével jár együtt. Ilyenkor alaposan ki is tisztítják a sebet. A köröm részleges vagy teljes eltávolítására csak nagyon ritkán van szükség.

Ha a körömágygyulladást gomba okozza, az orvos kiüríti a fertőzést, és gombaellenes krémet rendel, amely ketokonazolt, ciklopiroxot vagy mikonazolt tartalmaz, és meleg borogatást alkalmaz. Ha a körömágygyulladást gomba okozza, az orvos kiüríti a fertőzést, és gombaellenes krémet rendel, amely ketokonazolt, ciklopiroxot vagy mikonazolt tartalmaz, és meleg borogatást alkalmaz. Forrás: Shutterstork.com

A krónikus körömágy-gyulladás kezelése jóval hosszadalmasabb és nehézkesebb folyamat. Antimikotikumokra, antibiotikumokra, gyulladáscsökkentő szterodiok alkalmazására egyaránt szükség lehet. Ezeket több hétig rendszeresen kell alkalmazni. Emellett fokozottan ügyelni kell arra, hogy a körmöt, körömágyat minél kevesebb irritáció érje. Mivel a krónikus körömágy-gyulladás gyakran a köröm deformálódásával jár együtt, fontosak lehetnek a kozmetológiai eljárások is, melyek segítségével javítható a körmök kinézete.

Mind az akut, mind a krónikus gyulladás visszatérhet, ha újra sérül a körömágy.

A körömágy-gyulladás megelőzése

A legfontosabb a körömágy sérülésének elkerülése, illetve, annak megelőzése, hogy az esetleges sérülések elfertőződjenek!

 • Tartsuk a kezünket és a lábunkat tisztán és szárazon! Kézmosás után mindig alaposan szárítsuk, töröljük meg a kezünket!
 • Igyekezzünk minél jobban csökkenteni annak lehetőségét, hogy a bőrt irritáló anyagok (pl. tisztítószerek) érjék. Célszerű például takarításhoz, mosogatáshoz gumikesztyűt viselni.
 • Rendszeresen krémezzük be a kezünket, a körömágyakat, így megelőzhetjük a bőr kiszáradását! A száraz bőr érzékenyebben reagál az irritáló anyagokra és sérülékenyebb!
 • Legyünk körültekintők manikűrözés, pedikűrözés közben!
 • Ha kéz- vagy lábápoló szalon szolgáltatásait vesszük igénybe, esetleg műkörmöt szeretnénk felrakatni, csak megbízható, hozzáértő szakemberhez menjünk!
 • Lehetőleg szokjunk le a körömrágásról, ujjszopásról, a köröm melletti bőr tépkedéséről vagy rágcsálásáról. Ez a pótcselekvés nagyon gyakran lelki eredetű rossz szokás, így akár pszichológus szakember segítségére, vagy stresszcsökkentő, relaxációs technikák elsajátítására is szükség lehet.

Mit tehetünk otthon körömágy-gyulladás esetén?

Néhány egyszerű, olcsó házi módszerrel sokat tehetünk azért, hogy az akut körömágy-gyulladás kellemetlen tüneteit enyhítsük és a gyógyulást is gyorsítsuk:

 • Tegyünk meleg vizes borogatást az érintett körömágyra, naponta akár 3-4 alkalommal! Ez enyhíti a fájdalmakat és csökkenti a duzzanatot.
 • Áztassuk az érintett ujjat meleg víz és antibakteriális szappan 1:1 arányú keverékébe, naponta 2-3 alkalommal 10-10 percre. Utána nagyon alaposan törüljük, szárítsuk meg a kezünket!
 • Előfordulhat, hogy a gyulladt, gennyel teli terület önmagától kifakad, és enyhe nyomásra kiürül belőle a váladék. Ezt azonban ne próbáljuk meg a terület szurkálásával, vagdosásával elérni! Ezzel ugyanis csak a felülfertőződés kockázatát növeljük!

Gyakori kérdések a körömágy gyulladásával kapcsolatban

Mennyi idő alatt gyógyul meg a körömágy-gyulladás?

Amennyiben akut, komplikáció nélküli gyulladásról van szó, a gyógyulásra általában 4-5, maximum 10 napon belül sor kerül. Ennél hosszabb ideig elhúzódó gyulladásnál mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Krónikus gyulladásnál a gyógyulás akár több hónapot is igénybe vehet.

Fertőző a körömágy-gyulladás?

A körömágy gyulladása nem tekinthető a hagyományos értelemben vett fertőző betegségnek, vagyis nem „kaphatjuk” el azt, ha valaki a gyulladt ujjával megérint minket. Természetesen, a betegséget okozó baktériumok, gombák átkerülhetnek egyik emberről a másikra, de ezek általában a saját szervezetünkben is megtalálhatóak.

Körömágy-gyulladás ellen a leghatásosabb gyógynövény a papsajt mályva (kiáztatva, majd felmelegítve borogatásként), a körömvirág (kenőcs) és a kamilla, míg az illóolajok közül az antibakteriális hatásúakat érdemes használnunk (teafaolaj, levendulaolaj, mirhaolaj). Körömágy-gyulladás ellen a leghatásosabb gyógynövény a papsajt mályva (kiáztatva, majd felmelegítve borogatásként), a körömvirág (kenőcs) és a kamilla, míg az illóolajok közül az antibakteriális hatásúakat érdemes használnunk (teafaolaj, levendulaolaj, mirhaolaj). Forrás: Shutterstork.com

Hogyan nyomhatjuk ki a gennyet a gyulladt körömágyból?

A körömágy-gyulladás során előfordulhat, hogy a beteg, gennyes váladékkal teli terület önmagától felfakad, és enyhe nyomásra ki is ürül ebből a váladék. Ebben az esetben rendkívül óvatosnak kell lenni, és fokozottan ügyelni kell a körömágy tisztán tartására és fertőtlenítésére, hogy a felülfertőződés esélyét minimalizálhassuk. A gyulladt körömágy szurkálása, vagdosása, tépkedése azonban egyáltalán nem javasolt, ezzel ugyanis még komolyabb károkat okozhatunk!

Források:

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Nail Disorders (CRC Press, 2019.) szerk.: Archana Singal, Shekhar Neema, Piyush Kumar

Acute and Chronic Paronychia https://www.aafp.org/afp/2017/0701/p44.html

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/1106062-overview

Paronychia Drainage https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559146/

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/324059

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához