Ezeket látta már?

Leégés

Legvalószínűbb a leégés a Nap hatását alábecsülő nyaralók, szabadban sportolók, napozók körében. A napsugárzás elég erős ahhoz, hogy homokról, betonról, víztükörről visszaverődő sugaraival leégést okozzon, még akkor is, ha kalap vagy ernyő mögé rejtőzik el az ember. A fehér bőrű emberek körében gyakoribb a leégés, mint a sötétebb bőrűek esetében.

A leégés tünetei

A bőr kipirosodása.Fájdalom vagy égető érzés, viszketés.Hólyagok megjelenése, amelyek kifakadnak és nedvet eresztenek.Hámló bőr.Nagyobb kiterjedésű leégés esetén láz, sokkos állapot.

A leégés esetleges komplikációi

A bőr korai elöregedése.Napfényre való allergia kialakulása, ami ekcémához vezethet.Bőrrák, különösen fehér bőrű embereknél. Bár kevésbé hajlamosak, mégis sötét bőrűek esetén is kialakulhat a bőrrák, különösen a legkevesebb pigmenttel (bőrfestékkel) rendelkező területeken, például a tenyéren, a lábon vagy a saroktájékon.

A leégés kiváltó okai

A Nap sugarai túl sokáig érik a testet. A földfelszínt érő napsugárzás ibolyántúli B (UV-B), ibolyántúli A (UV-A), látható, valamint infravörös sugarakból áll. Az ibolyántúli B sugaraknak van leginkább bőrpírt okozó hatásuk, míg a többi sugárzás kevésbé vagy egyáltalán nem vált ki ilyen jelenséget.

Mit tehet Ön leégés esetén

Ne menjen olyan helyre, ahol továbbra is érheti a nap a testét!Kenje be magát nyugtató krémmel!Igyon sok folyadékot!Szükség esetén vegyen be lázcsillapítót.

Mit tehet az orvos leégés esetén

Helyi gyulladáscsökkentő kenőcsöt/krémet ír fel.Kezeli az esetleg fellépő sokkot.

A leégés megelőzése

Kenje be jól a bőrét magas fényvédő faktorú krémmel ott, ahol éri a nap! Úszás vagy izzadás után kenje be újra! Ma már különböző fényvédő faktorú naptejeket lehet kapni. Minél fehérebb a bőr, annál nagyobb erősségű fényvédő faktorú naptejre van szüksége. Olyan fényvédőket válasszon, ami a napsugárzásból a legtöbb káros anyagot kiszűri! (A benzofenon, cinnamát, PABA és a szalicilát jól véd az ibolyántúli B sugaraktól. A dibenzilmetán teljes védelmet nyújt az ibolyántúli A sugarakkal szemben. Az ásványi pigmentek mindkét ibolyántúli sugárzással, valamint a látható fénysugárral és az infravörös fénnyel szemben is szemben védelmet nyújtanak.Viseljen, vagy legyen Önnél napszemüveg, napernyő, kalap! A fürdőruhára vegyen fel pólót, ha nem úszik és a napfény erős!Ne tartózkodjon sokat a napon, különösen ne a nyaralás első napján! Fokozatosan növeljük a napon tartózkodás időtartamát!

Forrás: EgészségKalauz