A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Pelenkakiütés

#bakteriális fertőzés #gombás fertőzés #pelenkakiütés
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Mint a név is mutatja, a pelenkakiütés olyan csecsemőknél fordul elő, akik textilpelenkát hordanak. Nem súlyos állapot, sokkal ijesztőbbnek látszik, mint amilyen valójában. Manapság ritkábban fordul elő, amióta általánosan elterjedt az eldobható pelenkák használata, melyek szárazon tartják a pelenka alatti bőrfelületet.

Hirdetés

A pelenkakiütés tünetei

Pirosság, vagy rózsaszínű kiütés a pelenkázás alatti területeken (külső nemiszervek, ágyék és fenék).

A pelenkakiütés esetleges komplikációi

Sarjadzó gombák által okozott fertőzés. Bakteriális fertőzés.

A pelenkakiütés kiváltó okai

A bőr hosszú időn keresztüli érintkezése vizelettel, széklettel átitatott pelenkával.

Mit tehet Ön pelenkakiütés esetén

Vizelet, illetve széklet ürítése után azonnal tisztítsuk meg a pelenkázott területet enyhe szappannal és vízzel! Jól öblítsük le, aztán szárítsuk meg finoman, de alaposan! Jól kenjük be a problémás felületet bőrvédő krémmel! Nem szabad hintőport használnunk, amíg tart a pirosság! Hagyjuk pelenka nélkül a gyermeket amennyit csak lehet, amíg a kiütések meggyógyulnak: ez kb. 1 hét. (A levegőztetés segíti a pelenkázandó terület száradását és elősegíti a gyógyulást.)

Mit tehet az orvos pelenkakiütés esetén

Megállapítja, hogy nincs-e szövődmény. Kezeli a szövődményt, ha van.

A pelenkakiütés megelőzése

Cserélje a pelenkákat, mihelyst átnedvesednek!Mossa meg jól a pelenkázott területet vizelet vagy székletürítés után és szárítsa meg alaposan! Hintőporozza be finoman és a hintőport simítsa bele a bőrredőkbe is! Használhat védőkrémet is hintőpor helyett.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.