Ezeket látta már?

Szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés oka, tünetei és kezelése

szőrtüszőgyulladás, szőrtüsző, gyulladás, follikulitisz, pattanás, szőrtelenítés, borotválkozás, epilálás, gyantázás, befelé növő szőr, hegesedés, bőrápolás, kelés

Mi a teendő szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés esetén? Mitől alakul ki a szőrtüszőgyulladás, mit tehetünk ellene, és mennyi idő alatt múlik el?

A szőrtüszőgyulladás (folliculitis) egy hétköznapinak mondható, bőrfelszíni gyulladásos elváltozás, ami a szőrtüszőre lokalizálódik és gennytermeléssel jár. A szőrtüszőgyulladás gyakori és általában ártalmatlan probléma, bár kellemetlen és fájdalmas is lehet. A test bármely részén előfordulhat, ahol szőr van. A gyulladás során a szőrtüszők helyén pattanáshoz hasonló viszkető duzzanatok alakulnak ki, amelyek közepén gyakran genny is megfigyelhető.

A szőrtüszőgyulladás tünetei

Többféle típusú szőrtüszőgyulladás létezik, de a tünetek nagyon hasonlók. A gyulladt szőrtüsző pattanáshoz (akne) hasonlít: vörös, viszkető duzzanat közepén gyakran látható 1-3 mm átmérőjű gennyhólyag.

A szőrtüszőgyulladás leggyakrabban

 • a lábszáron,
 • a combon,
 • a karon,
 • a hajas fejbőrön,
 • az állon
 • és a bajusztájékon jelenik meg.

A probléma a férfiakat és nőket egyaránt érintheti, de a gyulladás megjelenési helye eltérhet: férfiaknál gyakoribb a szakálltájékon, nőknél pedig a lábszáron.

A szőrtüszőgyulladás tipikus jele az, hogy a szőrtüszők helyén vörös, viszkető és égő duzzanatok jelentkeznek, közepükben gyakran sárgás-genny gyűlik össze. A panasz testszerte bárhol jelentkezhet A szőrtüszőgyulladás tipikus jele az, hogy a szőrtüszők helyén vörös, viszkető és égő duzzanatok jelentkeznek, közepükben gyakran sárgás-genny gyűlik össze. A panasz testszerte bárhol jelentkezhet Forrás: shuttertock.com

Mikor menjek orvoshoz?

A szőrtüszőgyulladás ártalmatlan elváltozás, sok esetben orvosi ellátást nem igényel. Ha a szőrtüsző begyulladt, és a tünetek az otthoni kezelés ellenére sem enyhülnek, akkor forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.

Ezek miatt is kialakulhat szőrtüszőgyulladás

 • a szőrtüsző irritációja (az epilálás, gyantázás, borotválkozás során megsérült hám miatt a kórokozók könnyen bejutnak a szőrtüszőbe);
 • túl szoros ruházat;
 • nem megfelelő kozmetikumok (pl. zsíros bőrápolási termékek használata);
 • a szőrszálak visszafordulása (az erős szőrzet befelé is nőhet, és visszahajolhat, ami gyulladást válthat ki);
 • helytelen borotválás (ha a bőr nem elég puha, akkor könnyen sérül);
 • a higiénia hiánya: a borotva fertőtlenítés nélkül történő használata vagy borotválás után a bőr fertőtlenítésének elmaradása szintén hajlamosíthat a szőrtüszőgyulladásra;
 • alkati tényezők (hajlamosító tényezők: elhízás, cukorbetegség, alacsony immunitás, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra). 

A szőrtüszőgyulladást leggyakrabban baktériumok okozzák, de előfordul, hogy vírusok vagy gombák állnak a hátterében.

Ezek a szőrtüszőgyulladást okozó leggyakoribb kórokozók:

 • baktériumok: Staphylococcus aureus (általában a bőrön található), Pseudomonas (úszómedencékben, gyógyfürdőkben találhatók, ha a víz nem eléggé klórozott);
 • paraziták, élesztőgombák (például tinea);
 • vírus (például herpeszvírus).
A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium. A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium. Forrás: shuttertock.com

Ezek a szőrtüszőgyulladás lehetséges szövődményei

A szőrtüszőgyulladás hosszú távú következménye lehet a hegesedés és a hiperpigmentáció: a gyógyulás után barnás foltok maradnak vissza a bőrön, amelyek akár véglegessé is válhatnak.

Erősebb fertőződés esetén a szőrtüszőgyulladásból ótvar is kialakulhat. A szőrtüszőn ilyenkor sárgás pörk képződik, a fertőzés pedig a környéki bőrt is érintheti. Ha a sérült szőrtüszőbe bejutó baktériumok továbbterjednek a nyirokutakon, akkor akár orbánc is kialakulhat.

A borotválkozás miatt is kialakulhat szőrtüszőgyulladást, főleg a nem megfelelő higiénia, illetve a borotva fertőtlenítésének elmulasztása okozhat fertőzést.Ugyanez gyantázást, epilálást követően is megtörténhet. A borotválkozás miatt is kialakulhat szőrtüszőgyulladást, főleg a nem megfelelő higiénia, illetve a borotva fertőtlenítésének elmulasztása okozhat fertőzést.Ugyanez gyantázást, epilálást követően is megtörténhet. Forrás: shuttertock.com

A szőrtüszőgyulladás diagnosztizálása

A bőrgyógyász a diagnózist a tünetek szemrevételezésével állítja fel. Ha felmerül a gyulladás gombás eredetének gyanúja, akkor mintát is vehet az elváltozásból, amit tenyésztésre küld el.

Miben más a szőrbenövés?

A szőrbenövés is okozhat gyulladást a szőrtüsző környékén, ám ezt a típust külön határoljuk a „hagyományos” bakteriális szőrtüszőgyulladás kórképétől. A szőrbenövés tulajdonképpen a visszahajló szőrszál okozta gyulladás. Ilyenkor a szőrszál tovább növekszik, azonban a bőrfelszín helyett a bőr alatt található a szőr. A probléma megoldása egyszerű: szemöldökcsipesszel keressük meg a szőrszál végét (ez általában egy rövid, kiálló szőrdarab) és húzzuk ki a problémás szálat. A gyulladt terület kezelése a szőrtüszőgyulladáshoz hasonlóan történik.

A szőrbenövés elkerülésének legbiztosabb módja egyébként az, ha egyáltalán nem borotválunk és nem is gyantázunk - ez azonban ma már a szokásainkkal ellentétes, elképzelhetetlen lenne. A leghasznosabb tanács az, hogy mielőtt borotválkozni kezdünk, készítsük elő alaposan a bőrünket:

 • mosson arcot meleg vízzel, vagy ha más testrészén készül szőrteleníteni, zuhanyozzon, fürödjünk meleg vízben.
 • A bőre legyen tiszta, az arcára használjon bőrtisztítót, hámlasztót, vagy bőrradírt.

Minden olyan praktika segíthet, ami biztonságosan segít eltávolítani a felesleges elhalt hámsejteket, a szőrbenövés egyik legfőbb oka ugyanis az, ha túlságosan vastag az elhalt szaruréteg.

A szőrtüszőgyulladás kezelése

A szőrtüszőgyulladás nagyon hasonlít a pattanáshoz, de a kezelési módja eltér tőle. Enyhe szőrtüszőgyulladás esetében elegendő a szőrszál eltávolítása és helyének fertőtlenítővel történő lemosása. Súlyosabb esetekben antibiotikumot tartalmazó kenőcsre vagy tablettákra lehet szükség. Ha a gyulladást gombafertőzés okozza, akkor az elváltozás csak gombaellenes szerekkel kezelhető.

Ha a szőrtüszőgyulladás borotválkozás miatt alakult ki, akkor javasolt a borotválkozás szüneteltetése egy ideig, illetve szappan helyett gél/borotvahab használata a borotválkozás során.

A szőrtüszőgyulladás megelőzésére végleges megoldást jelenthet a lézeres szőrtelenítés. Ilyenkor a lézer által kibocsátott nagy energiájú fény hőenergiává alakul át, amely hatására a szőrtüsző működése leáll. Fontos, hogy a begyulladt szőrtüszőt ne nyomja ki, és ne igyekezzen kikaparni, mert az súlyosbíthatja a tüneteket, illetve hegesedéshez, barna foltok megjelenéséhez vezethet.

A szőrtüszőgyulladás megelőzése

 • a bőr tisztán és szárazon tartása,
 • a bőr irritációjának kerülése,
 • olyan bőrápolási termékek használata, amelyek nem tömítik el a pórusokat,
 • szellőző ruházat viselése,
 • a nedves, átizzadt ruhák mielőbbi lecserélése.

Javaslatok a helyes borotválkozásho:

 • borotválkozás előtt a bőr megfelelő puhítása meleg vizes fürdővel, zuhannyal;
 • fertőtlenített borotva /egyszer használatos borotva használata (csak egyszer);
 • borotválkozás a szőr növekedésének irányában;
 • borotválkozás után a bőr fertőtlenítése;
 • borotválások között a bőr rendszeres ápolása, hidratálása, puhítása a bőrtípusnak megfelelő kozmetikai készítményekkel.

Lehet-e kelés, a szőrtüszőgyulladásból?

A kelés (furunkulus) olyan, a szőrtüszőre és a bőr mélyebb rétegeire is kiterjedő, duzzadt, gennyes bőrgyulladás, amely valamely baktérium által okozott fertőzés következtében jön létre. Többnyire az arcon, a tarkón és a nyakon, de más testrészeken (pl. a hónaljban, a mellkason, a háton vagy a faron) is megjelenhet. A csoportosan megjelenő kelést (karbunkulus) – amely főként férfiaknál gyakori – a köznyelvben darázsfészeknek nevezik.

A kelések tünetei

A kelés vörös, duzzadt, érzékeny és fájdalmas bőrterület a szőrtüsző körül és a bőr mélyebb rétegeiben, amely néhány nap alatt gennyel telítődik. Furunkulus esetén a szőrtüsző elhal, így általában heggel gyógyul. A gennyes bőrgyulladást duzzanat, bőrpír, meleg tapintat, fájdalom, ritka esetben láz is kísérheti.

A kelések kezelése

A be nem érett kelést – amelyben még nem jelent meg genny – a háziorvos vagy a bőrgyógyász szakorvos fertőtleníti, és antibakteriális hatású gyógykenőccsel keni be. A gyógyulás meleg párakötés alkalmazásával is elősegíthető.

A már gennyel telt furunkulust helyi érzéstelenítő beadását követően felmetszik, és eltávolítják belőle a gennyet, illetve az érintett szőrszálat, majd gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyezhetnek a megnyitott kelésbe, amelyet egy-két nap elteltével eltávolítanak.

Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet, amely során a kitisztítást követően vékony elvezető csövet (dréncsövet) helyeznek a furunkulusba annak érdekében, hogy rajta keresztül szabadon távozhasson a felgyülemlett genny és sebváladék. Egyes esetekben antibiotikum adása is szükséges lehet.

Fontos! Nem szabad házilag kinyomni a gennyet a kelésből, mert a fertőzés szétterjedhet a környező szövetekbe!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Herpeszvírus okozta fertőzések: tünetei, lefolyása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pattanás

Forrás: NNK/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához