A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Myeloma multiplex

#egészség
2010.07.15. Módosítva: 2015.11.04.

Idősekben jelentkező megbetegedés, ahol a szervezet úgynevezett plazmasejtjei (melyeknek normálisan antitestek termelésével az immunrendszer részét képezik) korlátlan osztódást mutatnak és a csontvelőben tumort képeznek. A plazmasejtek kóros növekedése következtében elégtelen lesz a szervezet vörösvértest, fehérvérsejt és vérlemezek termelése. Mindez vérszegénységhez, gyengébb immunrendszerhez vezet. A csontvelő kóros érintettsége általános csontvelő-elégtelenséghez vezet. A csontvelő leépülése csontfájdalmakhoz, csontritkuláshoz és csonttörésekhez vezet.

Hirdetés

A myeloma multiplex tünetei

A tünetek jelentkezésekor az átlagéletkor 60 év. Leggyakoribb kezdeti panaszok a vérszegénységgel, fertőzésekkel és a csontfájdalmakkal kapcsolatosak. Ezek a következők: csonttörések, hátba illetve a bordákba sugárzó fájdalom, véralvadási zavarok, fáradékonyság, nehézlégzés.

A myeloma multiplex diagnózisa, kimutatása

Laboratóriumi vizsgálatokkal lehetséges a myeloma multiplex diagnózisát felállítani. Vérvétel magasabb kálium-, összfehérje szintet, és kóros veseműködést mutat. Alacsony a vörösvértestek és a fehérvérsejtek száma. Plazmasejtek által termelt kóros antitestek mutathatóak ki speciális vizsgálattal mind a szérumban, mind a vizeletben. Röntgenvizsgálattal csonttörések és szabálytalan felritkulások láthatóak a csontvelőt tartalmazó csöves csontokban.

A myeloma multiplex kezelése

A myeloma multiplex-ben szenvedő betegeknél a kezelés célja a tünetek enyhítése. A betegség diagnózisának felállításakor a beteget általában már kezelni kell csontfájdalmai miatt. Helyi besugárzással és kemoterápiával lehet a panaszokon enyhíteni. Fiatalabb betegeknél szóba jön az őssejt transzplantáció lehetősége is, mely után javul a betegek túlélési esélye. Szükséges továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, a kalciumszint figyelemmel kísérése.

A myeloma multiplex lefolyása, prognózis

Myeloma multiplex-ben szenvedő betegek prognózisa függ a betegség stádiumától illetve a betegség agresszivitásától is, de az átlagos túlélés 3 év.

Forrás:

Korszerű orvosi diagnosztika és terápia – Melánia Kft

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.