Ezeket látta már?

Bélelzáródás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A bélelzáródás a leggyakoribb akut hasi katasztrófák közé tartozik. Két alaptípusa van, a mechanikus és a paralítikus ileusz. Ez utóbbi a bélfal petyhüdt bénulása.

A bélelzáródás tünetei

A mechanikus ileusz jellemző tünetei: Erős, görcsös hasi fájdalom (kólika), hányás, haspuffadás (meteorizmus), és székrekedés. Paralítikus ileusz esetében a meteorizmus és a székrekedés dominál.

A bélelzáródás esetleges komplikációi

A bél elzáródott része feletti bélszakasz zsákszerűen kitágul, benne folyadék halmozódik fel, a bélfal átfúródik, diffúz hashártya-gyulladás, vérmérgezés alakul ki. Kezeletlen ileusz esetén a vérmérgezés és a vele járó keringési elégtelenség (szeptikus shock) okozza a beteg halálát.

A bélelzáródás kiváltó okai

A mechanikus ileus leggyakoribb oka a bél daganatos betegsége. Ritkában idegentest, óriás epekő, jelentős bélférgesség és egyéb okok vezetnek a bél obstrukciójához (=obstrukciós ileusz). Strangulációs ileuszról akkor beszélünk, ha a bélkacsot hashártya-összenövések vagy sérvkizáródás szorítja le kívülről. Szintén mechanikus ileuszt okoz a bélcsavarodás (volvulus) és a bélfalak. A paralítikus ileusz hashártya-reflexek, valamint a só- és vízháztartás zavaraira vezethető vissza.

Mit tehet Ön bélelzáródás esetén

Görcsös hasi fájdalmakkal orvoshoz kell fordulni, mert lehetséges, hogy a háttérbetegség azonnali sebészi beavatkozást tesz szükségessé.

Mit tehet az orvos bélelzáródás esetén

A jellegzetes tünetek, a kiterjedt hasi védekezés (defense) alapján felmerülő bélelzáródás gyanú is elegendő a hasmegnyitás javallatához. A bélelzáródás helyének lokalizálására az időt nem szabad diagnosztikus eljárásokkal elvesztegetni. A pontos diagnózist legtöbbször a has megnyitása után állítják fel.Az orvos az alapbetegségnek megfelelő műtétet végez. Fontos az antibiotikus kezelés és a megfelelő folyadékpótlás a keringési elégtelenség megelőzésére.

A bélelzáródás megelőzése

A bélelzáródás megelőzése ma még nem lehetséges. Fontos azonban a könnyebben felismerhető betegségek, pl. sérvek időben történő műtéti kezelése.

Forrás: EgészségKalauz