Ezeket látta már?

Kínai étterem szindróma

2016.03.20. Módosítva: 2016.03.20.

Ezt a különös nevet annak a szindrómának (illetve tünetek jellegzetes együttesének adták), melyet először egy kínai étteremben étkezett személyen figyeltek meg. Mindazonáltal a tünetek otthon is létrejöhetnek, vagy egy talponállóban ill. az étkezdék bármely formájában, legyen az kínai, vagy más. Ez a gyorsan elmúló betegség nem komoly, bár a tünetek elég riasztóak lehetnek.

A kínai étterem szindróma tünetei

(A tünetegyüttes jellegzetesen az étkezés folyamán, ill. röviddel az után jelentkezik.).

Hányinger.

Hideg veríték.

Szédülés, ájulásérzet, ájulás.

Érzéketlenség, forróságérzet az arcon, nyakon, vállakon és végig a gerincen.

Fejfájás.

Szívdobogás.

A kínai étterem szindróma kiváltó okai

Nem teljesen ismertek, bár a mononátrium-glutamát (MNG) nevő vegyület túladagolására vélik visszavezetni a tüneteket. Ez az anyag igen gyakori élelmiszer-adalék/ízesítő, és a feltevések szerint az agyban és az idegrendszer más részeiben fejti ki hatását, csupán néhány embert megbetegítve.

Mit tehet Ön kínai étterem szindróma esetén

Semmit, mert a tünetek néhány perc múlva maguktól elmúlnak.

Ha ájulás környékezi, hajtsa fejét térdei közé (amennyiben étteremben van), vagy feküdjön egy ágyra/díványra (amennyiben otthon van)!

Menjen orvoshoz, ha bizonytalan a betegség azonosításában!

Mit tehet az orvos kínai étterem szindróma esetén

Megerősíti a diagnózist és megnyugtatja Önt.

Kizárja a szédülés, eszméletvesztés, szívdobogás komoly okait.

A kínai étterem szindróma megelőzése

Használjon otthoni főzéseihez minél kevesebb MNG-t! A legjobb, ha egyáltalán nem használja ezt az anyagot.

Kerülje az olyan éttermeket/étkezdéket, ahol ismeretei szerint sok MNG-t alkalmaznak!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához