Ezeket látta már?

Genitális herpesz

2009.10.08. Módosítva: 2017.02.09.

Szexuális érintkezés révén terjedő vírusos betegség, amely a nemi szervek tájékát támadja meg. Általában fiatal felnőttek esnek a vírus áldozatául. Ha a fertőzés bekövetkezett, a kórokozó a tünetek elmúlása után is a szervezetben marad, és újból betegséget okozhat, vagyis ekkor már nem előfeltétel a szexuálisan aktív életmód.

A genitális herpesz tünetei

Kisméretű hólyagok a nemi szervek és a végbélnyílás körül, melyek nedvedzenek és kelések kialakulását eredményezik. A hólyagok előfordulhatnak még a hüvelyben és a végbélben is.Viszketés.Fájdalom/bizsergő érzés.Vizelet hatására égető fájdalom.Egyes esetekben lágyéli nyirokcsomóduzzanat.Az első fertőzés a legsúlyosabb, és ez tart a leghosszabb ideig (3-4 hétig). A visszatérő fertőzések enyhébbek, és általában 1 hét alatt elmúlnak.

A genitális herpesz esetleges komplikációi

SzövődményekAz újszülött a fertőzött szülőcsatornán át elkaphatja a betegséget.

A genitális herpesz kiváltó okai

A bőr herpes simplex II. vírus által okozott fertőzése. Sok embernél a betegség nem múlik el véglegesen, hanem a vírusok a tünetmentes időszakokban is a szervezetben maradnak, és időről időre -talán a védekezőképesség lecsökkenésének idején- újból tüneteket idéznek elő.A hólyagok terjesztik a fertőzést a vaginális/anális/orális nemi érintkezés során.Esetenként az arcon megjelenő herpes simplex I. vírus is megfertőzheti a nemi szervek tájékát orális szexuális kapcsolat esetén.

Mit tehet Ön genitális herpesz esetén

Ha genitális herpeszre gyanakszik, menjen el orvosához! Ha Ön terhes, ezt a tényt meg kell mondania az orvosnak!Kerülje a nemi érintkezést, amíg a hólyagok/kelések meg nem gyógyulnak!Ha szükséges, szedjen egyszerű fájdalomcsillapítót és pihenjen!A hólyagos/keléses területeket ne szappannal, hanem sós vizes oldattal tisztítsa!Viseljen laza alsóneműt!

Mit tehet az orvos genitális herpesz esetén

Felállítja a pontos diagnózist, és kizárja más nemi betegség jelenlétét.Tanácsokat ad a terhességre és a visszatérő tünetek kezelésére vonatkozóan.Vírusellenes krémet/tablettát rendel.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához