Ezeket látta már?

Tombol a kanyaró járvány Romániában

kanyaró járvány, Románia, oltás

Országos kanyaró járványt jelentettek Romániában, miután a regisztrált megbetegedések száma közelítette a kétezret, és a fertőzés már 29 megyéből 41-re terjedt el.

A járvány terjedése miatt Romániában a kanyaró elleni védőoltásokat már 9 hónapos kortól adnak be a gyermekeknek, korábban pedig 1 éves kortól kezdődött a vakcinázás. Emellett azokat is immunizálják, akiknek a szülei nem adatták be idejében az oltást. Az intézkedést azok a tényezők indokolták, hogy az utóbbi hetekben aggasztóan megnőtt a kanyaróval kórházba került gyermekek száma.

A fertőzések jelentős része két erdélyi megyéből, Maros megyéből (628 eset) és Brassó megyéből (339 eset) származik.

Az átoltottság Romániában az utóbbi évtizedben országos szinten 78%-ra csökkent, míg a második oltásra jogosult gyermekek csak alig 62%-a kapta meg azt. A kanyarójárvány 2016-ban robbant ki az országban, amikor a szülők tömegesen tagadták meg gyermekeik oltását, és a vakcinaellátás is akadozott. Az 2016 és 2020 közötti kanyarójárvány több mint 20 ezer megbetegedést és 64 halálesetet eredményezett.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Aggasztó méreteket öltött a kanyaró terjedése a világban

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kanyaró

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához