Ezeket látta már?

Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa)

2010.03.08. Módosítva: 2015.11.04.

Világszerte elterjedt, főként a felnőtt fiatalokat érintő fertőzés.

A Pfeiffer-féle mirigyláz okai

Pfeiffer-féle mirigyláz (mononucleosis infectiosa)

Elsősorban az Epstein-Barr-vírus (EBV) fertőzés a szindróma kiváltó oka, de okozhatja a cytomegalovirus (CMV), illetve ritkább esetekben a Rickettsia sennetsui valamint a Toxoplasma gondii is. Terjedése cseppfertőzéssel, szoros személyes kontaktussal, csókolózással történik.

A Pfeiffer-féle mirigyláz tünetei, lefolyása

Lappangási ideje 5-21 nap, ezt követően láz, enyhe torokfájás jelentkezik, amivel egy időben babszemnyi nyirokcsomó-duzzanatok jelentkeznek az állkapocs mögött, a nyakon, tarkón és a testhajlatokban. Megduzzadhatnak a torokban lévő, illetve a hasi nyirokcsomók is, ami ingerköhögést, illetve hasi fájdalmakat, puffadást, hányást okozhat. A nyirokcsomó duzzanatok hátterében a nyiroksejtek (limfociták) és az egymagvú falósejtek (monociták) megszaporodása áll. Hasonló szaporulatok figyelhetők meg a májban, lépben és csontvelőben is, a különböző fejlettségű alakok pedig megjelenhetnek a véráramban is. A máj és különösen a lép emiatt tapinthatóvá és érzékennyé válhat. A változások megfigyelhetők a minőségi vérképben is – megszaporodnak az atípusos egymagvú fehérvérsejtek, akár 35-80%-osan is. A betegek általában 3-6 hét alatt meggyógyulhatnak, de a lépnagyobbodás, a májkárosodás jelei, valamint a fehérvérsejt szaporulat még hetekig-hónapokig észlelhetők.

A Pfeiffer-féle mirigyláz diagnózisa

A tünettan és a jellegzetes vérkép alapján lehetséges. A bizonyított eset bejelentés köteles!

A Pfeiffer-féle mirigyláz terápiája

Szövődménymentes esetben nem igényel különösebb kezelést, tüneti terápia lehetséges. Felülfertőződés esetén specifikus, esetleg széles spektrumú antibiotikum kúra szükséges.

A Pfeiffer-féle mirigyláz szövődményei

Leggyakrabban bakteriális felülfertőzés következtében torokgyulladás alakul ki. Ritkább szövődményként vérzés, hemolitikus vérszegénység, agyhártyagyulladás alakulhat ki. Igen ritka, de súlyos szövődmény a spontán, vagy traumás léprepedés.

Forrás

Jurányi Róbert: A fertőző betegségek általános és részletes járványtana

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához