Ezeket látta már?

Koleszterinszint emelkedés

Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a véráramból.Normális vérzsír értékek:$$összes koleszterin 5,2 mmol/l alatt LDL-koleszterin 2,6 mmol/l alatt HDL-koleszterin ("védő") 1.1 mmol/l felett triglicerid 1,7 mmol/l alatt

A koleszterinszint emelkedés esetleges komplikációi

A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. A koszorúér-betegség angina vagy súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet.

A koleszterinszint emelkedés kiváltó okai

A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez.

Mit tehet Ön koleszterinszint emelkedés esetén

Ha túlsúlyos, csökkentse testsúlyát! Minél hamarabb vegyen át egészséges táplálkozással összefüggő szokásokat!Egyen kevesebb zsírt általánosságban véve - távolítsa el a zsírt és a bőrt a csirkéről és az egyéb húsokról főzés/sütés előtt, használjon minimális olajat az ételkészítéshez, kerülje a túlsütött ételeket, használjon alacsony zsírtartalmú/lefölözött tejet teljes tej helyett!Kerülje a telített zsírsavakat tartalmazó zsírokat, mint a zsíros húsok, vaj, disznózsír, kókuszolaj/tej, és pálmaolaj!Csökkentse le a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztását - kerülje a velő/vese és a rák/halikra evését, májat csak alkalmanként fogyasszon és tojásból is csak 1-2 db-ot hetente! (Egészséges felnőttek, akiknek sem személyesen, sem családjukon belül nem volt magas koleszterinszintre visszavezethető problémájuk/szívbetegségük, 3-5 tojást ehetnek hetente. Gyermekek 5-6 tojást is kaphatnak egy hét alatt).Fehérjeigényét szójából, halból, szárnyasokból és sovány húsokból elégítse ki!Fogyasszon több magas rosttartalmú táplálékot, mint pl. gabonaféléket, gyümölcsöket és zöldségeket!Végezzen aerobic gyakorlatokat (élénk séta/kocogás, egyhelyben végezhető aerobic gyakorlatok, úszás, élénk mozgást igénylő sportok) 3-5 alkalommal hetente mindenkor 15-60 percig, ameddig légzése méllyé nem válik, de légszomj még nem jelentkezik!Menjen el orvosához, ha elhízott (vagyis, ha a magasságának és testalkatának megfelelő optimális helyett 20%-kal nagyobb a testsúlya), vagy a családjában már előfordult magas koleszterinszint/szívbetegség.

Mit tehet az orvos koleszterinszint emelkedés esetén

Általános orvosi kivizsgálást végez.Ellenőrzi az Ön koleszterin vérszintjét.Táplálkozási szakemberhez (dietetikushoz) utalja Önt.Ha szükséges, koleszterinszint csökkentő gyógyszereket ajánl/ír fel.

A koleszterinszint emelkedés megelőzése

A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kóros koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához