Ezeket látta már?

Policisztás ovárium szindróma

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

PCO a nők kb. 5%-át érintő veleszületett rendellenesség, a meddőség és vérzéskimaradás eseteinek számottevő hányadáért felelős.

A policisztás ovárium szindróma tünetei

A PCO klasszikus tünetei a következők: elhízás, férfias szőrnövekedés (hirzutizmus), ritka és gyér menstruáció (oligo-hipomenorrea), mindkét petefészek kifejezett megnagyobbodása és cisztás elfajulása. A tünetek a nemi érés kezdetével jelentkeznek.

A policisztás ovárium szindróma esetleges komplikációi

Legfontosabb szövődmény a gyermektelenség, a magas vérnyomás, magas vérkoleszterin-szint, érelmeszesedés és cukorbaj. Az összetett anyagcsere-betegség ily módon koszorúér-betegségre, szívinfarktusra, stroke-ra hajlamosítja a beteget.

A policisztás ovárium szindróma kiváltó okai

A PCO domináns módon öröklődő génhiba, mely a sejtek inzulinnal szembeni érzéketlenségében nyilvánul meg, vagyis "inzulin receptor" betegség. Az inzulin biológiai hatékonyságának csökkenését a szervezet inzulin túltermeléssel kompenzálja, amely másodlagosan fokozott férfihormon termelést vált ki. Ez felel a férfias szőrnövekedésért, az ovuláció hiányáért és a meddőségért.

Mit tehet Ön policisztás ovárium szindróma esetén

Amennyiben az említett tünetek jelentkeznének, ill. meddőség állna fenn, nőgyógyász vagy endokrinológus belorvoshoz kell fordulni. Fontos tudnia, hogy a kezelés több hónap múltán hatékony. Addig a fokozott szőrnövekedés kozmetikai módszerekkel szüntethető meg.

Mit tehet az orvos policisztás ovárium szindróma esetén

A kivizsgáláshoz szükséges módszerek az ultrahang-vizsgálat, a hasi tükrözés, szövettani vizsgálat és laboratóriumi vizsgálatok. A képalkotó eljárásokkal sima felszínű, lúdtojásnyi petefészkek ábrázolódnak, melyek kérgi állományában, szimmetrikusan, minkét oldalon 6-8 folyadékkal telt üreg (ciszta) látható. A petefészkek kérge erősen megvastagszik. A legfontosabb laborleletek: állandóan magas, ciklusos változást nem mutató sárgatestérést serkentő hormon (LH), alacsony szérum ösztrogén-, magas androsztendion-szint, magas LDL-koleszterin, alacsony HDL-koleszterin szintek, lappangó cukorbetegségre jellemző cukorterheléses eredmények.A gyógyszeres kezelés lényege a szövetek inzulin érzékenységének helyreállítása, mely metforminnal történik. Amennyiben a beteg csak a hirzutizmust akarja kezeltetni, ill. a normális vérzési ciklust akarja helyreállíttatni, kombinált fogamzásgátlókkal is kezelhető a beteg. Terhesség bekövetkeztéhez sok esetben ovuláció indukciós kezelés is szükséges. Az ovuláció indukciós kezelés hatékonyságát a petefészkek ék alakú kimetszése (reszekciója) fokozhatja.

A policisztás ovárium szindróma megelőzése

A PCO megelőzése ma még nem lehetséges.

Forrás: EgészségKalauz