Ezeket látta már?

Farkaséhség (bulimia)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A farkaséhség érzelmi okokra visszavezethető rendellenesség, ill. lelkibetegség, mely féktelen, veszélyes mértékű evésben nyilvánul meg. Elsősorban kamaszkorú lányokat érint, de megbetegedhetnek a fiatal fiúk és az idősebb nők, férfiak is. Gyakran párosul pszichés eredetű étvágytalansággal, amely rokon eredetű betegség. A farkaséhségben szenvedő személy nem feltétlenül veszi észre, hogy beteg, így a szülőkre, barátokra hárul az a feladat, hogy "kiszúrják" a rendellenességeket, és orvoshoz vigyék az illetőt.

A farkaséhség (bulimia) tünetei

Erős félelemérzet a testsúlygyarapodástól.A féktelen eszem-iszomok ciklikusan váltakoznak a megevett ételektől/azok hatásaitól való megszabadulás érdekében tett akciókkal. Ezek jelenthetnek szándékosan kiváltott hányást, hashajtók, vizelethajtók használatát, kemény diétát/éhezést, vagy túlhajtott testedzést. A ciklusok néhány hetente válthatják egymást, ill. súlyos esetekben akár naponta sokszor is.Krónikus torokgyulladás (a gyakori hányásoktól).A fogak érzékenysége/a fogzománc eróziója (a szájüregbe hatoló gyomorsavtól).Kisebesedett végbél/felborult emésztési szokások (a hashajtók túlzott használata miatt).Rendszerint normális testsúly, hacsak nem jelentkezik a pszichés eredetű étvágytalanság is, amely komoly súlyveszteséggel jár együtt.Duzzadt nyálmirigyek/száraz bőr/ajkak/nyelv (a vízvesztés/kiszáradás miatt).

A farkaséhség (bulimia) esetleges komplikációi

Súlyos mértékű vízvesztés/kiszáradás.

A farkaséhség (bulimia) kiváltó okai

Nem teljesen ismertek. Feltételezések szerint az elhízástól való mérhetetlen félelem váltja ki (ez a pszichés eredetű étvágytalanság esetében a karcsúság kényszerképzetes vágyában mutatkozik meg). A gyermekkori diétázás hajlamosít rá.

Mit tehet Ön farkaséhség (bulimia) esetén

Menjen el orvosához/pszichiáteréhez, ha farkaséhség betegségre gyanakszik!

Mit tehet az orvos farkaséhség (bulimia) esetén

Étkezési javaslatokat ad.Megfelelő gyógyszereket ír fel.Pszichiáterhez vagy pszichológushoz utalja Önt.Kórházba utalja Önt, ahol kezelik a súlyos kiszáradást és helyreállítják a test víz-só háztartásának egyensúlyát, ha szükséges.

A farkaséhség (bulimia) megelőzése

Táplálkozzon fiatal korától kezdve ésszerűen, kiegyensúlyozottan!Vitassa meg családján belül a pszichés eredetű étvágytalanság/farkaséhség kérdését, mielőtt gyermekei a kamaszkorba lépnek! Azok, akik az okoknak és a következményeknek tudatában vannak, kisebb valószínűséggel esnek a betegség áldozatául.Ha fogyni akar, a testsúlycsökkentő program kezdeténél vegye igénybe dietetikus szakember segítségét, vagy saját maga olvasson utána, melyik a legmegfelelőbb út az ideális testsúly elérésére!

Forrás: EgészségKalauz