Ezeket látta már?

Burzitisz (nyáktömlő-gyulladás)

2010.12.01. Módosítva: 2015.11.04.

A burzák (nyáktömlők) a csontos kiemelkedéseket fedik, azok kipárnázására szolgálnak. Testünkben körülbelül 70 különböző helyen találhatóak meg, az izmok és inak csontok fölötti elmozdulását segítik elő. Elhelyezkedésükből és funkciójukból adódóan ki vannak téve különböző sérüléseknek, fertőződéseknek. A burzitisz egy adott nyáktömlő gyulladását jelenti.

A burzitisz okai

Burzitisz (nyáktömlő-gyulladás)

Általános burzitisz kialakulhat kisebb traumák, fertőzések, köszvény, cukorbetegség és egyéb gyulladásos ízületi betegségek következtében. Kialakulásában az életkornak és egyes szakmáknak, fontos szerepe van. Tartós könyöklés, térdelés vagy ülés hatására alakulhatnak ki az érintett ízület feletti nyáktömlőben.

A burzitisz tünetei

A tünetek rendszerint hirtelen kezdődnek. A tömlő gyulladása helyi érzékenységet és duzzanatot okoz. Ha a közelben levő ízületeket mozgatja a beteg, az heves fájdalommal jár. Ha fertőzés okozza a gyulladást, akkor bőrpír is jelentkezik. A tömlőgyulladást általában nem kísérik olyan általános tünetek, mint hőemelkedés, láz, hidegrázás, izzadás vagy étvágytalanság. Ezek a panaszok csak azokban a ritka esetekben jelentkeznek, ha a burza gennyes gyulladásáról van szó. Ha a burzitisz huzamosabb ideig fennáll, akkor a fájdalom már nem olyan jelentős, a tömlő fala megvastagszik, duzzadttá válik, és a benne levő folyadék hullámzik, lüktet. Leggyakrabban a vállban, könyökön vagy a térden fordul elő.

A burzitisz diagnózisa

A tömlőgyulladás laboreltéréseket nem okoz, röntgenfelvételen sincs jelentős eltérés, csupán a régóta fennálló esetekben. Ekkor meszesedések láthatók a tömlő falában. Laborvizsgálattal az ízületi gyulladás egyéb okait lehet kizárni. A burzában kórosan felgyülemlett folyadék ultrahangvizsgálattal jól kimutatható, azonban a diagnózis felállítása elsősorban a beteg panaszaira támaszkodik.

A burzitisz kezelése

Ha sérülés, trauma okozza a burzitiszt, akkor pihenéssel, a végtag nyugalomba helyezésével, jegelésével, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító szerek, esetleg a helyileg alkalmazott szteroid-injekciók alkalmazásával teljes javulás érhető el. Abban az esetben, ha fertőzés következtében alakul ki a gyulladás, akkor antibiotikumok adásából és a feszülő folyadékgyülem leszívásából áll a terápia. Ha a panaszok terápiára nem csökkennek, akkor műtéti megoldás válik szükségessé. Sebészi terápia javasolt továbbá, ha nagy sérülést követően lép fel a burzitisz, ha gyakran visszatér, valamint ha köszvényes vagy gennyes tömlőgyulladás áll fenn.

Forrás: EgészségKalauz