A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Bütyök

#bütyök
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A bütyök a nagylábujj első ízületének megnagyobbodása. Ha a bütyök folytonosan a cipő belsejéhez dörzsölődik, fájdalmassá válik és nehézséget okoz a járásban. Sokkal gyakoribb nőknél, és a családon belül általában öröklődik.

Hirdetés

A bütyök tünetei

A nagylábujj első ízületének megnagyobbodása. Rendellenes helyzetben lévő nagylábujj, mely nyomja a többi lábujjat.Tyúkszem, bőrkeményedés a duzzanaton. Járás után bizonyos ideig fájdalom.Cipőviselési nehézség.

A bütyök esetleges komplikációi

Az ízületi tok gyulladása vagy folyadékgyülem (mely a dörzsölés helyén alakul ki). Kellemetlen érzés járáskor.

A bütyök kiváltó okai

Furcsa lábforma öröklése olyan nagylábujjal, amely a többi lábujj felé hajlik.Nem megfelelő, túl magas sarkú és hegyes orrú cipők gyakori viselése. Ha a sarok magas, az egész testsúlyt a lábujjak viselik, melyek benyomódnak a cipő elején lévő hegyes térbe, arra kényszerítve a nagy lábujjat, hogy bizonyos szögben befelé hajoljon.

Mit tehet Ön bütyök esetén

Járjon mezítláb, hordjon sarut, lapos, alacsonysarkú cipőket, melyeknek széles az orruk! Pihenjen, amíg a fájdalom alábbhagy! Menjen el pedikűröshöz!Keresse fel orvosát, ha állandó a fájdalom, vagy valamilyen szövődményről van szó!

Mit tehet az orvos bütyök esetén

Kezeli a szövődményeket, ha vannak.Műtét során eltávolítja a bütyköt, vagy súlyos esetekben kiegyenesíti a nagylábujjat.

A bütyök megelőzése

Kiskorától kezdve viseljen megfelelő méretű cipőket, melyek legyenek elég szélesek a lábujjaknál! Kerülje a túlzottan magas cipősarkakat!Amennyiben a cipő kényelmetlen, üljön le néha-néha, ha sokáig kell állnia vagy mennie! Vegye le cipőjét, ha a körülmények megengedik!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.