Ezeket látta már?

Gerincferdülés (scoliosis)

A gerincoszlop bonyolult felépítésű szerv, melynek feladata a csont-izomrendszer megtámasztása, a test tömegének megtartása. Csigolyákból áll, melyek egymáshoz izületekkel és porckorong segítségével kapcsolódnak. Szemből nézve az egészséges gerinc egyenes, oldalirányú nézetben a háton egy hátrafelé konvex görbület (kyphosis), az ágyéki területen pedig előre konvex görbületet (lordosis) mutat. A két élettani görbület adja a gerincoszlop rugalmasságát. A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése. A csigolyák egymáson, dugóhúzó formában elcsavarodnak. A scoliosis bár újszülöttben is látható lehet, jellemzően 10 éves kortól jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb. Gyakorisága 3-5/1.000 fő.

A gerincferdülés (scoliosis) tünetei

A scoliosis tünetei a következők:A fej nem a test tengelyében (excentrikusan) helyezkedik el.Az egyik oldali váll vagy csípő magasabban helyezkedik el.Sánta járás.Hátfájdalom.Gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során.

A gerincferdülés (scoliosis) esetleges komplikációi

A legfontosabb szövődmény az izületek egyenetlen terhelése következtében kialakuló izületi porckopás (arthrosis), mely főként a csigolyák között (spondylosis), a térd- és csípőizületekben következhet be.Idősebb életkorban a tüdőmozgások és a légzés akadályozottsága miatt szívelégtelenség következhet be (cor pulmonale).

A gerincferdülés (scoliosis) kiváltó okai

A gerincferdülés oka az esetek 85%-ában ismeretlen (idiopátiás gerincferdülés). A további esetek 2 csoportba sorolhatók:Funkcionális gerincferdülés esetében a gerinc oldalirányú görbülete átmeneti állapot, más betegség következménye. A gerincoszlop egészséges. Kiválthatja pl. vakbélgyulladás is.Strukturális gerincferdülésnél a gerinc torzult, a kiváltó ok lehet fejlődési rendellenesség, izomsorvadás, anyagcsere-betegségek, kötőszöveti elégtelenség, stb..

Mit tehet Ön gerincferdülés (scoliosis) esetén

A legfontosabb a korai felismerés és minél előbb elkezdett kezelés. A gerincferdülés korai felismerése orthoped szakorvos feladata. Fontos, hogy minden gyermek részesüljön rendszeres szűrővizsgálatban.

Mit tehet az orvos gerincferdülés (scoliosis) esetén

A scoliosis az esetek többségében nem igényel kezelést. Fontos a hátizomzat megerősítése, mely főként rendszeres úszással gyógytornával érhető el. Ha a görbület 20 foknál kisebb, félévente kontrollvizsgálat javasolt. 20-25 fok közötti görbület esetén fűző viselése lehet indokolt. Műtétre 45 fokot elérő görbület esetén kerül sor. A műtét lényege a csigolyák közötti izületek elmerevítése oly módon, hogy a görbület mérséklődjék. Szükség lehet a gerinc mellé fémrudat helyezni az erősebb megtámasztás érdekében

A gerincferdülés (scoliosis) megelőzése

Mivel a betegség oka többnyire nem ismert vagy eredményesen nem gyógyítható, a scoliosis hatékonyan nem előzhető meg. Csak másodlagos prevencióra van lehetőség, mely rendszeres szűrővizsgálatból, a hátizomzat erősítéséből, szükség esetén egyéb kezelésekből áll.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához