Ezeket látta már?

Ínhüvelygyulladás tünetei és kezelése

2016.03.19. Módosítva: 2016.03.19.
Az inhüvelygyulladás a túlterhelés egyik következménye

Az inak a mozgásszervrendszer erősen igénybe vett részei, mivel ezek továbbítják a csontok felé az izmokból származó erőt és mozgást. A testnek ezen a részein, ahol az inak számára szűkösebb a hely (kézfej, csukló, lábfej, boka), az ín körül tokszerű képződmény alakul ki, amelynek belső része sima, és amelyben az ín csúszását egy nyákos, sikamlós anyag segíti. Hosszan taró, erős megterhelés hatására az ínhüvely begyulladhat, és heves fájdalmat okozhat.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

A fájdalom az ínhüvelynél jelentkezik. A felette húzódó bőr érintésre forró, gyakran vörös színű. Mozgatás közben néha hallható és érezhető, ahogy az ín súrlódik a hüvelyében. A kézfejben előforduló betegség esetén lehetetlenné válik a fogás és az ujjak ökölbe szorítása.

Az ínhüvelygyulladás esetleges komplikációi

Amennyiben nem a megfelelő módon kezelik, egy súlyos ínhüvelygyulladás idültté válhat. Az ín a hüvelye falához tapad, ami fájdalmat okoz és gátolja az ízületek mozgását.

Az ínhüvelygyulladás kiváltó okai

Az ínhüvelygyulladás oka az ín fáradtsága. Megduzzad, begyullad, és a sima mozgást biztosító nedv összetétele megváltozik. Ettől kezdve az ín nem tud könnyen mozogni a hüvelyében, és ez okozza a hallható és érezhető, finom ropogást. Az ínhüvelygyulladás általában egyenletes, hosszan tartó és szokatlan megterhelés következtében fordul elő: pl.: gépírás, kötés, kertészkedés vagy túlságosan intenzív sporttevékenység. A zongoristák a csukló megbetegedésétől tartanak, amit egy hangversenyre való felkészülés is kiválthat.

Az ínhüvelygyulladás kezelése

A heveny állapotban a legfontosabb, hogy a gyulladás csökkentése érdekében megkímélje a beteg testrészt, s biztosítsa annak teljes nyugalmát.

- A hideg enyhíti a fájdalmat, mérsékli a gyulladást. Helyezzen rá például jegestömlőt vagy masszírozza frissítő hatású kérémmel (pl.: nadálytő kivonattal)!

- A gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású gyógyszerek (pl.: gélek, krémek) jótékony hatásúnak bizonyulhatnak.

- Természetes gyógymódok: iszapkezelés, borogatás kamillavirág vagy nadálytő kivonattal.

Mit tehet az orvos íhüvelygyulladás esetén

Intézkedéseket javasol a beteg testrész teljes nyugalmára és a gyulladás csökkentésére. Kötéssel láthatja el az ízületet vagy sínhez rögzíti, esetleg gipszet helyez fel rá, és gyulladáscsökkentő gyógyszereket ír fel. Adott esetben a fizikoterápia megfelelő módszerei is hozzájárulnak az ínhüvelygyulladás gyógyulásához: pl.: az ultrahang vagy az elektroterápia bizonyos formái.

Az ínhüvelygyulladás megelőzése

- Ne vigye túlzásba a szokatlan fizikai erőfeszítést - főként gyakorlottság nélkül!

- Iktasson be rendszeres szüneteket az olyan munkavégzés során, amely állandóan ismétlődő, monoton mozdulatokat kíván, néha szakítsa meg az így felvett testhelyzetet!

- Sportolás közben viseljen jó minőségű, kényelmes lábbelit, és az erősen igénybe vett ízületeket óvja rugalmas szorítókötéssel!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához