Ezeket látta már?

Alvászavar? Krónikus fáradtság?Az izomgyengeség okai is lehetnek

shutterstock 2301627969

Az izmok többnyire apránként veszítenek erejükből, de olykor hirtelen is felléphet az izomgyengeség.

Sokféle oka lehet annak, ha valaki úgy érzi, nehezebben áll fel a székből, megerőltető felmenni a lépcsőn, vagy gyenge a keze ahhoz, hogy kinyisson egy befőttesüveget.

Izomgyengeségről akkor beszélünk, ha nem a fáradtság vagy a fájdalom akadályozza meg, hogy ugyanolyan intenzitással mozogjunk, mint korábban. Érdemes végiggondolni, hogy mi állhat a háttérben, és szükség esetén szakember segítségét kérni, mert a különböző okok más-más kezelést igényelnek.

Életkor

Normális, hogy az életkor előrehaladtával – jellemzően a hatvanas vagy a hetvenes életéveket követően – csökken az izomtömeg, gyengül az izomzat. Az orvosok ezt szarkopéniának nevezik. Ez a betegség más egészségi állapotokkal is járhat, amelyek inaktívvá teszik az embert.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek gyengíthetik az izmokat. Közéjük tartoznak a kortikoszteroidok, mint a prednizolon, vagy a koleszterincsökkentő sztatinok. Ha gyengének érzi magát, és nem tudja, miért, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy lehet-e az ok valamelyik rendszeresen szedett gyógyszerének a mellékhatása.

Légúti fertőzés, influenza

Aki megfázik, influenzás vagy egyéb légúti fertőzéssel küzd, az fáradtnak és gyengének érezheti magát. Az influenza tünetei akár néhány hétig is megmaradhatnak, de a gyógyulással az izomgyengeség is elmúlik. Ritka esetben egyes vírusok magát az izmot is megfertőzhetik, így okozva gyengeséget.

Szklerózis multiplex

Az izomgyengeség hátterében olykor a szklerózis multiplex áll. A súlyos autoimmun betegség lényege, hogy az immunrendszer megtámadja az idegrostokat övező védőburkot, ami az agy és a test más részei közötti kommunikáció megszakadásához vezet. Tünetei egyénenként eltérőek, de gyakori jelenség a zsibbadás vagy a gyengeség az egyik vagy mindkét karban és lábban.

Stroke

A hirtelen izomgyengülést stroke is okozhatja, ez esetben a jelenség legtöbbször csak a test egyik oldalát érinti. További tünet lehet a szédülés, homályos látás, járás- vagy beszédproblémák, egyensúly- és/vagy koordinációs zavarok, zavarodottság, fejfájás. A stroke orvosi vészhelyzet, ezért, ha gyanítja, hogy ön vagy valaki más stroke-ot kapott, azonnal hívjon mentőt.

Ha nem ismeri fel az okot, forduljon orvoshoz!

A felsoroltakon túl számos más ok is állhat az izomgyengeség hátterében. Ezek közé tartozik az alvászavar, a pajzsmirigy-rendellenességek, a krónikus fáradtság szindróma, a dermatomyositis (izomgyengeséggel és bőrkiütéssel járó ritka autoimmun megbetegedés), a polymyositis (kötőszöveti megbetegedés, amit gyulladás okozta izomgyengeség jellemez) és egyéb izombetegségek, a myasthenia gravis (izomgyengeséggel járó ritka autoimmun betegség, amit az idegek és az izmok közötti kommunikáció megszakadása okoz), a szívelégtelenség vagy a cukorbetegség.

Ha észreveszi, hogy izomgyengeség miatt nehezen végzi el azokat a dolgokat, amelyekre korábban képes volt, de nem tudja, mi áll a háttérben, forduljon szakemberhez. Az orvosi vizsgálat kideríti az okot, és különbséget fog tenni az izomgyengeség és az egyéb – fájdalommal, az egyensúlyérzékkel vagy az állóképességgel kapcsolatos – problémák között.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

izomfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához