A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A kóros vérzsírszint okai: ezek a normális értékek

#koleszterin #magas koleszterinszint #koleszterincsökkentő #LDL
2019.05.17.

A vérzsír szintje egyenlő a koleszterinszintünkkel. Annak ellenére, hogy a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyagokról van szó, nem árt időnkét ellenőrizni a vérzsírszintünket!

Hirdetés

A koleszterin a szervezet normális működéséhet szükséges, zsírban oldódó anyag. A koleszterinszintünket kettő koleszterin határozza meg: az LSL a káros koleszterin, a HDL pedig az előnyös. Ugyanakkor a trigliceridek is befolyásolják a szívkoszorúér-betegségek kialakulását.

A normális vérzsírszint értékei

Vérzsír összetevőKívánatos szint
Összkoleszterin5 mmol/l alatt
LDL koleszterin3 mmol/l alatt
HDL koleszterin1.1 mmol/l felett
Triglicerid2 mmol/l alatt

Természetesen a táblázatban látható értékek az egészséges emberekre vonatkoznak - jelent meg a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán. Akiknek már kimutatott cukorbetegségük vagy koszorúér-betegségük van, illetve valamilyen más ok miatt emelkedett a koleszterinszintjük, ennél szigorúbb értékeket írnak elő. Itt tudja ellenőrizni a személyes kockázatát.

A vérzsír emelkedésének okai

 1. helytelen életmód
 2. nem megfelelő étkezés
 3. anyagcsere betegségek
 4. cukorbetegség
 5. dohányzás
 6. elhízás
 7. testmozgás hiánya
 8. túlzott alkoholfogyasztás

A kóros vérzsír kezelése

 1. életmódváltás
 2. egészséges táplálkozás
 3. rendszeres testmozgás

Így csökkentse magas koleszterinszintjét - kattintson tovább!

Milyen ételeket fogyasszunk?

Alacsony zsírtartalommal rendelkező, rostdús étrend követése javasolt. Az állati zsiradékok használata kerülendő, a mértékletesség a fő szabály. Ugyanezt kell tartani az alkoholfogyasztás esetén is, naponta 1 pohár bor legyen a limit.

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.