Ezeket látta már?

Orrvérzés

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Az orrvérzés rendszerint veszélytelen. Úgy tűnik, a gyermekek hajlamosabbak rá, talán mert mozgékonyabbak és többször szenvednek orrsérüléseket. Úgyszintén egyes embereknél az orrban lévő hajszálerek sérülékenyebbek, és ezek megpattanása okozza a panaszokat. Ritkán a visszatérő orrvérzések oka a magas vérnyomás vagy az orr daganatos megbetegedése.

Az orrvérzés tünetei

Vérzés az orrlyukakból.

Az orrvérzés kiváltó okai

Az orrnyílások felső része hajszálerekben gazdag, melyek igen közel vannak a nyálkahártya felszínhez és így könnyen sérülnek. Orrvérzés akkor fordul elő, ha egyszer vagy többször ezen hajszálerek károsodnak vagy elpattannak. Ez a következő esetekben jöhet létre:Orrnyálkahártya kiszáradás a levegő szárazsága miatt.Túl erős orrfújás.Állandó túl erős orrdörzsölés, orrpiszkálás.Orrduzzanat/kifejezett orrfolyás hideg/allergiás nátha miatt.Erős ütés az orra.

Mit tehet Ön orrvérzés esetén

A következő lépéseket kell követni:Leülni, a nyakláncot/sálat/nyakkendőt meglazítani.Előrehajolni, hogy a vér az orron át kifelé folyjon és ne hátrafelé.Szorítsa össze az orrot erőteljesen, egészen a csontos részig 5 percen át! Ezalatt szájon át lehet lélegezni a szokásos ritmusban.5 perc múlva engedje el, hogy meggyőződjön, megszűnt-e a vérzés! Ha nem, szorítsa össze újra 5 percre és ismételje ezt négyszer, ha szükséges!Ha a vérzés megszűnt, ne kísérelje meg eltávolítani a véralvadékot, ill. ne fújjon orrot legalább 4 órán át! Orrdugulás esetén szájon át lehet lélegezni, amíg biztosítható az orrnyílások kitisztítása.Ne helyezzen vattát/gézt az orrnyílásokba! (Akaratlanul is károsíthatja a hajszálereket).A legközelebbi kórház intenzív osztályát kell felkeresnie, ha az orrvérzés 20 percen át nem szűnik meg és az 5 perces nyomás megszüntetése után ismét fellép, vagy ha kb. egy pohárnyi (250 ml) vér folyt ki, ill. ha az orrot ütés érte és törésre van gyanú. (Színváltozás, görbület, duzzanat).Orvoshoz kell fordulni, ha látszólag ok nélkül visszatérő orrvérzéseket észlel.

Mit tehet az orvos orrvérzés esetén

Segít megállítani az orrvérzést.Amennyiben fennáll, kezeli az orrtörést.Kivizsgálja azokat a komolyabb megbetegedéseket, melyek orrvérzést okozhatnak.

Forrás: EgészségKalauz