Ezeket látta már?

Szájszag

A bűzös lehelet szociális ártalom, melynek gyakrabban előforduló okai könnyen megelőzhetők. Ritkábban előforduló, de annál komolyabb oka a koponya melléküregeinek gyulladása (sinusitis), a tüdőgyulladás és egyes bélbetegségek, melyek orvosi kivizsgálást igényelnek.

A szájszag tünetei

A szájból jövő rossz szag.

A szájszag kiváltó okai

A fogakon és a fogközökben megmaradó és bomló ételmaradékok. Fogszuvasodás. Fogínybetegség. Elhanyagolt fog(műfog)- higiéne. Dohányzás. Sinusitis (arc- és homloküreggyulladás).

Mit tehet Ön szájszag esetén

Minden étkezés után fogmosás. Éjszakára tisztítsa meg a fogakat selyemszállal is! Használjon szájvizeket/leheletfrissítőket! (Ezek rendszerint elfedik a szájszagot, de a kiváltó okot nem szüntetik meg. Néhány újabb foglepedékellenőrző szájöblítő maga is aktívan hat a rossz leheletre azáltal, hogy a baktériumok szaporodását gátolja.) Keresse fel fogorvosát! Orvoshoz kell fordulni, ha a rossz lehelet a fent említettek ellenére fennáll.

Mit tehet az orvos szájszag esetén

Mit tehet az orvos a betegért0Kivizsgálja a szájszag okait.Mit tehet a fogorvos a betegért"ekalauz"Ellenőrzi a fogakat, kezeli a szuvasodást/ínybetegségeket, ha azok fennállnak. Lekaparja, polírozza a fogakat, eltávolítja a fogkövet és a láthatatlan baktériumréteget a fogakról és a fogínyek széléről. Megszünteti a fogak közti réseket, ahol az étel lerakódhat. Ha szükséges, orvoshoz irányítja a beteget.

A szájszag megelőzése

Megfelelő fogápolás, rendszeres fogászati ellenőrzés.Kerülje a csukott szájjal történő orrfújást! Ez a fertőzött orrváladékot az orrmelléküregekbe préseli, és a melléküregek gyulladásának lehetőségét növeli.A műfogsort minden étkezés után alaposan meg kell mosni fogkefével. Éjszakára helyezze a műfogsort egy pohár vízbe!Ne dohányozzon!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához