Ezeket látta már?

Mit kell tudni a kisállatok sebészeti beavatkozásáról? Ezek a leggyakoribb műtétek

állatorvos műtét sebészet kisállat ivartalanítás daganat

Számos okból lehet szükség kisállatunknak műtéti beavatkozásra. Ezeket érdemes tudni a műtétekről.

Leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozások

  • ivartalanítás,
  • plasztikai műtétek,
  • hasi lágysebészeti műtétek (császármetszés, rejtett here, hasi trauma kezelése),
  • traumás lágyszervi (zúzott, szakított, harapott sérülés, stb.) műtétek,
  • sérvműtétek,
  • baleseti- és ortopédiai műtétek,
  • daganatok eltávolítása,
  • szemészeti műtétek.

Így készítik elő a műtétet

Az előzetes kontrollvizsgálat során újból átvizsgálják az állatot, hiszen előfordulhat, hogy a műtétet el kell halasztani. A műtétet megelőzően megmérik az állat súlyát, így az egyes a műtét alatt beadott gyógyszerek, infúzió mennyisége kalkulálhatóvá válik.

Ekkor történik az állat sterilizálása is, amelynek során megtisztítják a műtéttel érintett bőrfelületet. Ez leggyakrabban azzal jár együtt, hogy az állat szőrzetét kis felületen leborotválják. Azonban nem kell aggódnunk, hiszen az állatok szőrzete hamar visszanő, azonban a műtét sikeressége szempontjából elengedhetetlen hozzáférni a bőrfelülethez.

Altatási protokoll

Az egyes altatással járó beavatkozások esetén egyéni tervet készítenek. Figyelembe veszik kedvence nemét, korát, fajtáját, egészségügyi állapotát, a műtét típusát. Fontos, hogy az altatás fokozatos legyen. Kezdetben csak elbódítják az állatot, hogy a műtéttel járó előkészület gördülékenyebben haladjon, valamint megóvják a kisállatokat a beavatkozással együtt járó stressztől, fájdalomtól. A műtét előtt közvetlenül megtörténik az altatás, amely során az állat bódult állapota fokozatosan elmélyíthető.

Műtét alatt és után

A beavatkozás alatt az állat fő élettani funkcióit folyamatosan figyelik, így amennyiben bármi elváltozást észlelnek azonnal reagálni tudnak.

A műtét során folyamatosan adagolják az infúziót, az állat testhőmérsékletét szinten tartják, mivel az egyes altatószerek csökkentik a vérnyomást, a vér áramlását, és a testhőmérsékletet, amely visszafordíthatatlan következményekhez vezethetne.

A műtét folyamán nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniára, amely a szőrzet eltávolítását, a bemosakodást, a műtő sterilen tartását jelenti. Ebben a szakaszban a higiénia fokozottan fontos, ezzel elkerülhető a fertőzések kialakulása. A nem steril környezet vérfertőzéshez vezethet, amely lassítja a sebgyógyulást.

A műtétet követően az ébredező, még bódult állapotban lévő állatot biztonságba helyezzük, hogy se önmagára, se a környezetére ne legyen veszélyes. A gazdi számára sok helyen lehetőséget biztosítanak arra, hogy az állat mellett maradhasson. Az állat számára jó hatással van az, ha ébredéskor ismerős arcot lát, így megnyugszik.

Mielőtt hazaviszi kedvencét, részletes tájékoztatás adnak az otthon végzendő teendőkről és válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

A daganatok kezelése

A daganatok kezelése során állatorvosa dönthet a műtéti eltávolítás mellett. Páros szervek esetében az egyik, daganatos szerv eltávolítását követően a másik szerv képes átvenni a kiesett szerv működését. Üreges szervek esetében (bél, húgyhólyag) lehetőség van részleges kimetszésre, amely életmentő lehet kedvencünk számára.

A daganatok kezelésének másik módszere a kemoterápiás kezelés, amelyre szerencsére az állatok estében is van lehetőség. Célszerű a műtétet követően a kemoterápiás kezelést kiegészítő jelleggel alkalmazni, így a tapasztalatok szerint, annak hatása növelhető. Amennyiben az állat túl idős, és a műtéti kockázat nagy, akkor egyedül csak a kemoterápia jelenthet megoldást, hiszen a műtéti beavatkozás nagy mértékben megterheli az állat szervezetét.

Fentiekből láthatjuk, hogy a daganatos megbetegedések nem jelentik az állat életének végét, mivel a műtéti illetve kemoterápiás kezelést követő gyógyszeres utógondozás az állat életét teljesen fájdalommentesen meghosszabbíthatja, és nem ritkán szövődménymentes, teljes gyógyulás is bekövetkezhet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nagy bajt okoz vele, ha ezt a vitamint túladagolja a macskájánál!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kisállatok egészsége

Forrás: Budai Állatorvos
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához