Ezeket látta már?

Nagy bajt okoz vele, ha ezt a vitamint túladagolja a macskájánál!

macska A-vitamin túladagolás cica

Ez a vitamin elengedhetetlen a cicák éjszakai látásához, de nagyon kell ügyelni, hogy se hiánybetegség, se pedig túladagolás ne legyen belőle.

Az A-vitamin támogatja a macska immunrendszerét, fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, véd a rák kialakulásától és más betegségektől. A túl nagy mennyiség azonban mérgező mérgező lehet. A máj táplálkozási minőségindexe (INQ= index of Nutritional Quality) 100-120 között mozog. Ez azt jelenti, hogy a macska kizárólagos májevés esetén 100-200-szoros A-vitamin adagot vesz föl. A csont és a csonthártya fejlődési zavara miatt csontkinövések alakulnak ki a végtagok csontjain és a nyakcsigolyákon. Ez utóbbi károsíthatja a gerincvelőből kilépő idegeket.

Ezek az A-vitamin túladagolás tünetei macskáknál

  • letargia
  • étvágytalanság
  • súlycsökkenés
  • sántaság
  • durva szőrzet
  • székrekedés
  • rendellenes testtartás ülő helyzetben (pl. felemelt mellső végtagok)
  • ekcéma a nyakon és az elülső végtagokon

Az A-vitamin túladagolás okai

  • A-vitaminban dús étrend (nyers máj)
  • túlzott A-vitamin-kiegészítés (csukamájolaj)

Így diagnosztizálja cicák A-vitamin túladagolását az állatorvos

Az állatorvos részletes kórtörténetet vesz fel macskájáról, beleértve a háziállat étrendjére és étrend-kiegészítő kúrájára (ha van ilyen) vonatkozó kérdéseket. Részletes fizikális vizsgálatot végeznek, hogy kizárjanak más betegségeket. Ezenkívül az állatorvos rutin laboratóriumi vizsgálatokat rendel el, beleértve a teljes vérképet, biokémiai profilt és vizeletvizsgálatot.

Néhány macskánál a teljes vérkép a fehérvérsejtek, különösen a neutrofilek megnövekedett számát mutathatja ki. A biokémiai profil eközben kórosan magas vércukorszintet mutathat. Állatorvosa röntgenfelvételeket is készít a nyaki területekről, hogy láthatóvá tegye a nyakcsigolyákat. A csontképződés zavar is A-vitamin-mérgezésre utalhat.

Így kezelhető az A-vitamin-mérgezés a macskáknál

Amint az A-vitamin-mérgezés forrása megszűnik, akár a táplálékból (pl. nyers máj), akár táplálékkiegészítőkből származott, kedvence állapota javulni kezd. A máj tisztítását segíthetik lipotróp anyagokkal (metionin, kolin), de a kórjóslat sok esetben kedvezőtlen.

Kérje állatorvosa segítségét a kiegyensúlyozott etetésben. Az esetleges fájdalom kezelésére fájdalomcsillapítót javasolhat a kezelőorvos.

Milyen szövődményeket okozhtaz az A-vitamin túladagolás a cicáknál?

Az ilyen típusú mérgezés általános prognózisa a kezelés korai megkezdésétől és a macska korától függ. Felnőtt vagy idősebb macskáknál a tünetek általában teljesen megszűnnek, a csontrendellenességek kivételével. Ezzel szemben a fiatal macskáknál a hosszú csontok maradandó károsodása következhet be, ami számos egyéb egészségügyi problémát vet fel. A vér A-vitamin-szintjének rendszeres ellenőrzése szükséges lehet a teljes felépülésig.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi az a taurin és miért olyan fontos a macskáknak?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macska

Forrás: petmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához