Ezeket látta már?

Autista Minhatáz: innovatív megoldásokkal segítik az autista gyerekeket

autizmus, terápia, mintaház, Heim Pál gyerekkórház

Az Austista Mintaházban a szakemberek munkáját és a gyerekek fejlődését többek között terápiás kert, letisztult terek valamint könnyedén átalakítható szobák segítik.

Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületben. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrejött Mintaház az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja.

Tapasztalt szakemberek segítenek

A diagnosztikai és terápiás centrum elsődleges feladata, hogy az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek és családjaik a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a helyes diagnózistól egészen a terápiáig kísérve, támogatva őket. A központban tapasztalt szakértők bevonásával tartanak rendszeres fejlesztő foglalkozásokat az autista gyerekek egyedi igényeire szabva – ezzel segítve a beilleszkedésüket az iskolai közösségekbe. Emellett lehetőséget biztosítanak a szülőkkel, családtagokkal külön történő pszichológiai terápiákra az autista gyermek érdekében, valamint egyéni/csoportos beszélgetésre és a szakemberek továbbképzésére is.

Diagnosztika és terápia egy helyen

A közel 1000 négyzetméteres Mintaházban végzett terápia során a szakemberek munkáját és a gyerekek fejlődését többek között terápiás kert, akadálymentesített, letisztult, nyugodt terek és mobilis, az egyes gyerekek egyedi igényeire könnyedén átalakítható szobák segítik. „Olyan egyedülálló komplex terápiára van itt lehetőség, amely európai színvonalon is megállja a helyét” – mondta el az ünnepélyes megnyitón Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, és hozzátette: „a Mintaház hiánypótló tevékenységet folytat, hiszen egy helyen teszi lehetővé az autizmussal élő gyermekek diagnosztikáját és a későbbi, egyéni igényekre szabott terápiát is.”

Szeleczki István, az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa elmondta, hogy: „a korai diagnózis és az időben megkezdett fejlesztés nemcsak az autizmussal élő gyermekeknek segít, hogy a lehető legteljesebb életet éljék, de a családjaik számára is iránymutatást, segítséget ad.”

„Az Alapítványnál az a célunk, hogy hosszú távú változást érjünk el, és egy élhetőbb világot teremtsünk az autizmus- spektrumzavarral élők számára, ahol az emberek megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben. Tudjuk, hogy még mindig nagyon sok feladat vár ránk, de úgy érezzük, a Mintaház megnyitásával egy komoly lépést tettünk afelé, hogy az autizmus-spektrumzavarral élő gyerekek komplex ellátást, a családjaik pedig szakmailag megalapozott segítséget és támogatást kaphassanak, így minden autizmusban érintett megélhesse a benne rejlő teljes potenciált” – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A Mintaházban használt eszközök beszerzéséhez az Alapítvány többéves adománygyűjtő munkája biztosította a forrást. A támogatásnak köszönhető az is, hogy a Mintaház egy olyan, az autizmussal élő gyerekek komplex ellátására alkalmas épület lehet, ahol a gyermekpszichiátriai diagnosztika és az alapvető, mindenki által ismert, evidencia alapú terápiás eljárások mellett kiegészítő terápiás eljárások is elérhetők: a centrumban többek között zeneszoba, Snoezelen szoba, Ayres terápiás helyiség és művésztterápiás műhely is segítik az autizmus-spektrumzavarral élők fejlődését.

Még modellkórterem is van

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató elmondta, a kórházi háttér lehetőséget ad arra is, hogy a gyermekeket egy modellkórteremben – a család bevonásával – felkészítsék a vizsgálatokra, beavatkozásokra, elkészítve számukra a szükséges, személyre szabott vizuális támogatási rendszert, kommunikációs és motivációs eszközöket. Mindezt a megújult épület biztosítja, mely a kórházfelújítási program részeként valósult meg és vált egy varázslatos hellyé. Az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig hosszú távú együttműködés keretében fogja speciális képzésekkel és eszközökkel támogatni az itt folyó szakmai munkát.

A projekt második fázisa már el is kezdődött: jelenleg egy olyan többfunkciós pavilonépület kialakításán dolgozunk, amely amellett, hogy a jövőben képzéseknek és foglalkozásoknak otthon adó konferenciahelyszínként szolgál majd, azt is bemutatja, hogy a családok hogyan tudják otthonukat autizmus-baráttá alakítani” – tette hozzá az Alapítvány elnöke.

A PCOS-sel küzdő nőknek nagyobb eséllyel születik autista gyermekük - olvasson tovább!

Az intézmény megnyitása után az elérhetőségek és a jelentkezéshez szükséges információk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet honlapján lesznek elérhetők.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához